Polisen menar att målmaterial, som här en älgfigur med träram, kan ge rikoschett som medför att en kula inte fångas upp av kulfånget. Därför måste bland andra Kalix älgskyttebana höja kulfånget, eller placera det närmare målet, berättar Sara Granström och Ellinor Rönnkvist, Kalix jaktvårdskrets. Foto: Johanna Andersson

Polisen stoppar träning vid jaktskyttebanor

Premium

Polisens tolkning av säkerhetsbestämmelserna medför att flera skjutbanor i Norrbotten fått skjutförbud. Det handlar om för låga kulfång, som nu måste åtgärdas för hundratusentals kronor. En av de drabbade föreningarna är Kalix jaktvårdskrets.

Polisens tolkning av säkerhetsbestämmelserna (SäkB 2015) medför att många jaktskyttebanor det senaste året fått underkänt. Enligt säkerhetsbestämmelserna för civilt skytte beräknas kulfångshöjden från målets övre kant. För viltmålsbanor 80 meter beräknas höjden från målets centrum. Består målmaterialet av trä ska rikoschettrisken tas med i beräkningen.

I säkerhetsbestämmelserna nämns att en kula kan rikoschettera i 22 graders vinkel uppåt och enligt Polisen innebär det att kulfånget måste vara anpassat för att fånga upp en sådan rikoschettering. Även risken med ”skyttens egenspridning” vägs in enligt en tabell.

 

Polisens tolkning av säkerhetsbestämmelserna innebär att många skjutbanor måste höja sina kulfång. Däribland älgskyttebanan i Kalix, som ägs av jaktvårdskretssen. Foto: Johanna Andersson

Underkändes

I fallet med jaktskyttebanorna i Kalix fann Polisen att kulfånget var för lågt, både på älgskyttebanan 80 meter och på 50-metersbanan måste kulfånget breddas.

Även älgskyttebanan i Töre fick underkänt vid Polisens besiktning. 

I Kalix ligger jaktskyttebanorna inom ett område som kräver​ att allt arbete med kulfånget först måste godkännas av Kalix kommun.

 

Kommunen avgör

Jaktvårdskretsen som äger jaktskytteanläggningen är nu oroliga över att kommunen ska sätta stopp för planerarna att åtgärda kulfången.

– Vi skulle vilja sätta igång med att åtgärda kulfången nu, men måste först invänta beskedet från kommunen och det kan ta flera veckor, säger Sara Granström, ledamot i styrelsen för Kalix jaktvårdskrets.

Hon och ordförande Ellinor Rönnkvist berättar att föreningen på grund av detta tappar intäkter.

– Under sommaren har vi skjutkvällar både för allmänheten och för jägarexamen. Dessutom har vi särskilda skyttekvällar för damer. Det är under den här tiden vi har intäkter och de tappar vi nu, säger de båda uppgivet.

 

Polisens tolkning av säkerhetsbestämmelserna innebär att många skjutbanor måste höja sina kulfång. Däribland älgskyttebanan i Kalix, som ägs av jaktvårdskretssen. Foto: Johanna Andersson

Inget tillstånd

Efter Polisens besiktning av skjutbanorna i slutet av maj fick kulfång och kulfångsskärm inte godkänt och till dess det är åtgärdat får alltså ingen skjutning ske. 

– I stället för att höja kulfånget kommer vi att flytta det närmare målrälsen, säger Sara Granström. Att höja vallen fyra meter skulle kosta en halv miljon kronor. Den ekonomin har inte en ideell förening som vår.

Polisen: Vi gör ingen ny tolkning av bestämmelserna

Ellinor Rönnkvist berättar att en entreprenör kommer flytta massor från baksidan av kulfånget till framsidan och på så sätt kommer kulfånget närmare målrälsen och vinkeln kommer därmed ligga inom godkänd marginal.

– Därför behöver vi inte höja kulfångsvallen med fyra meter. Den är så pass tjock att massorna räcker och vi behöver inte gräva i vallen där kulorna ligger inbäddade. Området kommer förbli inkapslat. Vi är däremot oroliga över att kommunen tycker att massorna först behöver saneras, säger Ellinor Rönnkvist, som nu håller tummarna för snabb handläggning och att kommunen inte kommer kräva sanering.

 

Hotar verksamheten

  Det finns inga pengar i föreningen till sanering, och då finns risken att vi måste lägga ner verksamheten, fortsätter Ellinor Rönnkvist.

– Jag tycker synd om jägarna som inte kan övningsskjuta här i sommar. SCA och Sveaskog kräver årligt skjutprov, högviltsdekal eller älgskyttemärke i brons och godkänt skjutprov för björnpasset. Även många älgjaktlag kräver godkända skjutprov. Till vilken älgskyttebana ska vi nu hänvisa våra jägare? undrar Sara Granström.

– Vi har ställt frågan till Polisen, men inte fått något svar.

 

Det råder skjutförbund på älgskyttebanan och korthållsbanan, 50 meter, i Kalix. Detta efter Polisens inspektion där det konstaterades att kulfånget är för lågt. Foto: Johanna Andersson

Dyr åtgärd

Jaktvårdskretsen har fått offert på arbetet med att åtgärda bland annat kulfången. Notan landar på cirka 100.000 kronor.

– Vi kommer söka medel ur älgvårdsfonden för att kunna finansiera åtgärderna. Vi kommer annars inte ha råd, säger Sara Granström.

Jaktvårdskretsen hade innan polisens besiktning tänkt rusta upp anläggningen, bland annat ska 50-metersbanan få elektronisk markeringsutrustning. En ny skyttekur för inskjutning av vapen ska byggas. Den förra brann ner.

– Vi hade mycket att göra med det, och så måste vi nu dessutom åtgärda kulfången. Det kostar både tid och pengar, säger Sara Granström och Ellinor Rönnkvist.

 

Skjutförbud utan dispens

Förutom jaktskyttebanorna i Kalix och Töre så fick även Kainulasjärvis skyttebana underkänt och även där krävs åtgärder på cirka 100.000 kronor.

Ansvariga för jaktskyttebanorna som Svensk Jakt pratat med är förvånade över Polisens tolkning. Kalix jaktskyttebana har funnits i nära 40 år och aldrig tidigare fått underkänt i besiktningen på grund av för lågt kulfång.

Någon dispens för att använda jaktskyttebanorna fram till dess bristerna är åtgärdade ger inte Polisen. Det är skjutförbud som gäller fram till dess jaktskytteföreningen kan visa att åtgärderna är genomförda.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev