Polisen vill inte bevilja licens för jaktändamål för Tikka T3x TAC A1 och överklagar nu en dom i förvaltningsrätten som gick emot polisens linje och gav en jägare rätt. Foto: Ulf Lindroth

Polisen överklagar Tikka-domen

Tobias Lindgren fick nej av polisen när han sökte licens på en Tikka T3x TAC A1.
Förvaltningsrätten gav honom nyligen rätt men den domen har nu Polismyndigheten överklagat till kammarrätten.
Polisen anser att förvaltningsrätten avviker från den rättspraxis som finns på området.

Som Svensk Jakt berättat om i en rad artiklar har polisen valt att säga nej till licens för jakt vad gäller Tikka T3x TAC A1, som är en repeterstudsare med pistolgrepp och vikbar kolv. Något som polisen menar inte är lämpligt på ett jaktvapen. Därför fick Tobias Lindgren från Västerbotten nej på sin licensansökan.

Tobias Lindgren fick rätt i förvaltningsrätten men den domen har nu Polismyndigheten överklagat. Foto: Privat

Han överklagade dock till förvaltningsrätten i Umeå som i början av juli meddelade dom i ärendet.

 

Avfärdar argumenten

Där konstateras att vapnet är lämpligt för jakt och rätten avfärdar också polisens argument att det skulle vara lättare avfyra vapnet utan stöd mot axeln.

Så här skriver förvaltningsrätten:

Förvaltningsrätten har vidare bedömt att möjligheten att avfyra vapnet utan stöd från axeln inte skiljer sig från ett traditionellt vapen, samt att en vikbar kolv endast i någon mån talar emot att tillstånd beviljas. Även med hänsyn till den restriktivitet som ska råda vid beviljande av vapentillstånd bedömer förvaltningsrätten därför att det aktuella vapnet, vid en sammantagen bedömning, är lämpat för ändamålet jakt.”

 

Starkt kritisk

Men polisen är starkt kritisk till domslutet och har nu lämnat in en överklagan till Kammarrätten i Sundsvall. I överklagan hänvisar polisen till andra domar som konstaterat att vapenmodellen inte är lämpligt för jakt eftersom det har pistolgrepp och vikbar kolv. Polisen menar att det är av vikt att ärendet prövas i högre instans.

Vidare för Polismyndigheten i sin överklagan ett resonemang om att skyttet försvåras med ett gevär som laddas om manuellt och avfyras utan stöd mot axeln och att det därmed skulle öka risken för skadskjutningar.

Polismyndigheten viftar ganska kategoriskt undan argumentet att ett vapen med vikbar kolv blir smidigare vid förflyttningar.

 

Lättare transportera

”En jägares möjlighet att transportera ett vapen lättare i skog och mark är således inte en omständighet som ska beaktas  vid bedlömning om vapen är lämpligt för jaktändamål”

Polismyndigheten för också ett resonemang om att det gäller att särskilja vapen som är avsedda lägga an mot axeln och gevär som inte är avsedda för det.

Slutklämmen i Polismyndighetens överklagan är förvånansvärt kritisk mot domstolen och myndigheten skriver att det finns anledning att ”betvivla riktigheten av det slut som förvaltningsrätten har kommit till…”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev