Publicerad 20 maj 2019 - 12:17

Trafikeftersök påkallade av Polisen omfattas av arbetsmiljölagen. Med hot om vite kräver nu Arbetsmiljöverket att eftersöksjägare i Örebro ska ha så kallade vildsvinsbyxor vid eftersök på vildsvin. Foto: Martin Källberg

Polisen hotas av vite efter vildsvinsolycka

En allvarlig personskada under ett eftersök på ett vildsvin har fått Arbetsmiljöverket att ta i med hårda nypor. Under hot om vite åläggs polisen i Örebro att utrusta eftersöksjägare med skyddsbyxor, även kallade vildsvinsbyxor.

Göran Gunnarsson, Jägareförbundet Örebro.

En svår olycka under ett trafikeftersök i Fjugesta utanför Örebro i augusti 2017 har fått Arbetsmiljöverket att reagera. En eftersöksjägare skadades svårt i ett ben när en skadad galt gick till anfall. Jägaren blödde kraftigt men lyckades själv stoppa blödningen samtidigt som han också avlivade det skadade vildsvinet.

Mannen bar vanliga jaktkläder utan kevlarskyddade byxor under eftersöket.

Arbetsmiljöverket har synpunkter på att Polisen varken haft krav på eller levererat lämplig skyddsutrustning till eftersöksjägare.

– Hade han haft skyddsbyxor under eftersöket så hade det med all säkerhet räddat honom, det är min uppfattning, säger Göran Gunnarsson, ansvarig jägare inom Jägareförbundet Örebro och NVR i Örebro län.

 

Kräver åtgärder

Arbetsmiljöverket är inne på samma linje. Under två års tid har man kommunicerat frågan med Polisen och nu kommer beslutet.

Det innebär att Polisen i Örebro län genom ett föreläggande om vite på 75.000 kronor åläggs att utrusta eftersöksjägare som gör eftersök på vildsvin med så kallade vildsvinsbyxor, som har skydd mot vildsvinens betar.

Åtgärden ska vara genomförd till den 1 juli 2019, och Polisen ska se till att skyddsbyxorna också används under eftersök på vildsvin.

För eftersöksjägarna i Örebro är beslutet välkommet. Det ger stöd för rätt skyddsutrustning och borde enligt Göran Gunnarsson vara en av flera nödvändiga åtgärder.

– Men vem ska vi prata med? Tjänsten som länsansvarig polis inom NVR är inte tillsatt och det innebär att vi hela tiden skjuter på processen, säger Göran Gunnarsson.

Han hoppas att föreläggandet ska leda till ökad press på polismyndigheten.

 

Förbättrad arbetsmiljö

Arbetsmiljöverkets ställningstagande ger också en tydlighet som har saknats. Den skyddsutrustning som eftersöksjägare får av polisen består i första hand av varningstält, blinkande puckar och reflexdekaler för bilarna. Det är utrustning i första hand för att uppmärksamma bilister om ett pågående eftersök.

Skydd för hund och jägare under insatsen, det skarpa eftersöket, lämnas helt till jägaren själv.

Inför hotet om vite kommer nu Polisen i Örebro län att tvingas utrusta eftersöksjägare med skyddsbyxor. I förlängningen kan det komma att gälla i hela landet, och även omfatta annan utrustning och direktiv.

– Det är bra att det aktualiseras, men vi måste också få en debatt om hur vi jobbar. Att vi inte ska tvingas gå ut på eftersök i mörker, att vi ska få vara flera som genomför eftersöket och att det finns tydliga regler hur eventuella skador ska regleras, säger Göran Gunnarsson.

 

Vill ha blåljus

Det gäller personskador, men även skador på utrustning, hundar och bilar. En annan het fråga är användning av blåljus.

– Vi jobbar åt Polisen, då borde vi också få använda blåljus under våra uppdrag. Det är en markant skillnad på hur trafikanterna beter sig om det är blinkande blåljus i vägkanten. Då står de på bromsen, säger Göran Gunnarsson.

Arbetsmiljöverket pekar i sitt beslut på att situationen och reglerna ser olika ut i landet. Beslutet om skyddsbyxor i Örebro län kan följas av liknande krav i andra län som inte infört skyddsutrustning, och Polisens ansvar som arbetsgivare är tydligt.

 

Tydligt ansvar

Det innebär att nödvändig skyddsutrustning redan nu är ett krav som omfattas av arbetsgivarens arbetsmiljöansvar, reglerat i 3 kapitlet, 2 paragrafen av arbetsmiljölagen.

– Ert ansvar för arbetsmiljön gäller även under tiden ni har på er att uppfylla kraven. Ni ska alltid göra det som behövs, så att ingen av era arbetstagare skadar sig eller blir sjuk på grund av arbetet, skriver Arbetsmiljöverket i beslutet.

Stefan Reis har handlagt ärendet vid Arbetsmiljöverket. Han är arbetsmiljöinspektör och har satt sig in i de risker som eftersöksjägare utsätts för.

 

Farligt arbete

– Det är en farlig arbetsmiljö, och i det här fallet är det tydligt att arbetsgivaren inte har försett jägarna med rätt skyddsutrustning, säger Stefan Reis.

Föreläggandet som nu drabbar Polisen i Örebro kan på sikt omfatta polismyndigheten i alla län där vildsvin finns i vilda bestånd.

– Vi för en dialog, det här är ett välkänt problem där det ska bli spännande att se var det landar. Det bästa är förstås om de här frågorna kan lösas på frivillig väg, säger Stefan Reis.

Föreläggande och vite

Ett föreläggande är ett beslut av en myndighet som innebär att den som beslutet gäller ska genomföra en viss åtgärd.

Ett vite är ett penningbelopp som man kan tvingas betala om man inte följer en myndighets beslut.

Källa: Arbetsmiljöverket

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram