Mannen har ett vapen i klass 1, men saknar tillstånd för 26 patroner av kalibern 6,5×55 som fanns i hans vapenskåp. Foto: Olle Olsson

Patroner utan tillstånd kan leda till indragna vapenlicenser

Premium

En 50-årig man bosatt i Västerås riskerar att få sina vapenlicenser indragna. Vid en polisinsats i december hade mannen 26 patroner i sin bostad, av en kaliber han saknar tillstånd för. Det kan leda till att han döms för vapenbrott.

Polisen ryckte i december 2021 ut till mannens bostad efter larm om en brand i lägenheten. Mannen var berusad, och hade somnat med en pizza i ugnen. Polisen hade enligt rapporten svårt att få kontakt med mannen.

I samband med polisinsatsen omhändertogs mannens tre gevär, samtidigt som en utredning om återkallande av licenser inleddes.

 

Inget tillstånd

I vapenskåpet fanns också 26 patroner i kalibern 6,5×55, vilket mannen saknade vapen och licens för. Han hade visserligen ett vapen i klass 1, men i kalibern .308 Winchester.

Mannen angav senare att han köpt en ask övningsammunition i 6,5×55 i samband med att han tog jägarexamen med ett lånat vapen. De patroner som blev över har funnits kvar i hans ägo allt sedan dess.

 

Ett vapenbrott

Vapnen omhändertogs inledningsvis för att utreda om det fanns risk för att de skulle missbrukas. Där har polisen i sin utredning kommit fram till att någon sådan risk inte finns. Däremot innebär innehavet av de 26 patronerna ett tydligt vapenbrott, och polisen gör därför bedömningen att mannen kommer att dömas för detta.

Det är då enligt polismyndigheten sannolikt att mannen, om han döms, också får sina licenser indragna.

 

Avslår begäran

Den 50-årige mannen har överklagat polisens beslut till förvaltningsrätten i Uppsala. Där har frågan prövats, men förvaltningsrätten går på polisens bedömning, och avslår mannens begäran om att återfå vapnen. Polismyndigheten anses ha skäl för sitt beslut.

I avvaktan på en rättslig prövning och dom ska därför mannens vapen vara kvar i polisens förvar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev