Sammanlagt 42 smittade vildsvin har hittats i Skåne och Södermanland. Foto: Ingemar Pettersson

Ovanlig salmonella hittas hos allt fler vildsvin

I höstas upptäcktes flera fall av en ovanlig sorts salmonella dels i en grisbesättning i Skåne, dels i Öster Malmas vildsvinshägn i Södermanland. Sedan dess har ett stort antal skjutna vildsvin provtagits och ett flertal fall hittats av den ovanliga salmonellan.

Alla vildsvin som kommer in till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för obduktion provtas för salmonella, oavsett var i landet de hittats.

Provinsamling från frilevande vildsvin fällda vid jakt pågår i Skåne med anledning av utbrottet på tamgris, och i Södermanland där salmonellatypen upptäcktes hos hägnade vildsvin.

 

Utökad övervakning

Enligt  SVA kommer övervakningen stegvis att utökas under 2021 och 2022, med målsättningen att omfatta samtliga län med betydande vildsvinsstam. I övervakningen kan även andra salmonellatyper hittas.

SVA:s hemsida finns en karta där man kan klicka sig in på jaktvårdskretsarna där det lämnats prov. De röda grisarna markerar att man hittat den ovanliga varianten Salmonella choleraesuis. På sidan kan man följa övervakningen löpande.

 

Röda grisar markerar jaktvårdskretsar där man hittat Salmonella choleraesuis.Källa: sva.se

Fördelningen

I Södermanland har smittan hittats i tre jaktvårdskretsar, hos 21 vildsvin.

I Skåne har den ovanliga typen av salmonella hittats i sex jaktvårdskretsar, även här har sammanlagt 21 smittade vildsvin hittats i dagsläget.

Totalt har 222 vildsvin fällda under jakt provtagits och 23 fallvilt. Av dessa hade 42 vildsvin Salmonella choleraesuis. 11 hade annan typ av salmonella.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev