Vildsvin i Sörmland och Skåne har konstaterats vara smittade med den ovanliga typen av salmonella, Salmonella choleraesuis.

Vildsvin i Sörmland och Skåne har konstaterats vara smittade med den ovanliga typen av salmonella, Salmonella choleraesuis. Foto: (i hägn) Martin Källberg

Ovanlig salmonella konstaterad hos flera vildsvin

Två vildsvin på Jägareförbundets anläggning Öster Malma i Sörmland har visat sig vara infekterade med den ovanliga Salmonella choleraesuis. Nyligen har ett vildsvin med samma bakterie också konstaterats utanför Lund i Skåne.

Två av vildsvinen i Öster Malmas visningshägn visade sig bära på den ovanliga bakterien. Samtliga 14 vildsvin i hägnet har avlivats.

Utöver vildsvinen vid Öster Malma och Lund har också två tamsvin i en grisbesättning vid Hässleholm tidigare konstaterats infekterade med Salmonella choleraesuis.

SVA skriver på sin hemsida att arbetet med att kartlägga hur utbredd smittan är bland vildsvin pågår. Provtagning görs på vildsvin som påträffas döda eller sjuka i hela landet.

I det område i Skåne där smittan tidigare påträffats provtas också vildsvin som skjuts vid jakt.

SVA har fått in prover från ett 50-tal vildsvin. Fyra av dem, som påträffats döda eller sjuka, har testats positiva för den aktuella bakterien.

 

Bistår myndigheten

Ulf Sterler.

På Öster Malma tar man uppgifterna på största allvar. Fastighetschefen Ulf Sterler säger till Jägareförbundets hemsida att man följer myndighetens råd och åtgärder, och att det troligen blir en utvidgad provtagning på vildsvin i Sörmland i allmänhet och runt Öster Malma i synnerhet.

–  Vi vill ha en fullständig transparant och öppen hållning kring detta. Självklart kommer vi informera mer så fort det finns något att berätta. Därtill kommer vi att göra allt i vår makt för att bistå myndigheterna så att denna form av salmonella inte sprids bland vildsvinen, säger Ulf Sterler.

 

Smittan finns

Jägare och allmänhet uppmanas att fortsätta rapportera in fynd av döda och sjuka vildsvin. Anmälan kan göras via rapporteravilt.sva.se.

– Smittan finns i vildsvinspopulationen. Den fortsatta övervakningen görs för att få en uppfattning om hur vanlig den är och var den förekommer, säger epidemiolog Cecilia Hultén på SVA.

Efter att de två tamgrisarna befanns vara infekterade med Salmonella choleraesuis spärrades den aktuella gården. Sanering pågår. Inga nya fall av den aktuella salmonellatypen har efter det hittats hos tamgris.

PÅ SVA:s hemsida skriver man att bakterien dör vid tillagning. Att det är viktigt att hålla god hygien vid slakt och matlagning och att köttfärs ska genomstekas.

Fakta om Salmonella choleraesuis

• I mitten av september upptäcktes Salmonella Choleraesuis i en gyltproducerande besättning i Skåne. Besättningen spärrades och nu pågår smittbekämpning och uppföljande provtagningar innan spärren kan hävas.

Salmonella Choleraesuis är särskilt anpassad till grisar och kan, till skillnad från de flesta andra typer av salmonella, orsaka allvarliga hälsostörningar hos gris. Sverige har före årets konstaterade fall inte haft något bekräftat fall hos gris på 40 år.

• Graden av symtom hos grisarna kan variera, från inga sjukdomstecken till mer allvarliga som till exempel ökad dödlighet.

• När salmonella upptäcks får besättningen restriktioner vilket bland annat innebär att man inte längre får skicka djur till slakt från smittade djurgrupper.

• Att människor drabbas av den här typen av salmonella är mycket ovanligt.

• Enligt Folkhälsomyndigheten finns det bara en handfull fall rapporterade under de senaste 20 åren i Sverige.

 

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev