I prover från två vildsvin i norra Skåne har en ovanlig typ av salmonella påvisats. Foto: Ingemar Pettersson

Ovanlig salmonella påträffad hos vildsvin

En ovanlig typ av salmonella har påträffats i vildsvin i norra Skåne. Upptäckten gjordes i samband med smittspårning efter att salmonellan konstaterats i en grisbesättning.

Den smittspårning som inleddes efter att den ovanliga typen av salmonella, Salmonella choleraesuis, påträffats i en grisbesättning har lett till att prov från två vildsvin i ett område vid Hässleholm har visat sig innehålla samma bakterier.

Jordbruksverket skriver på sin hemsida att man inte vet hur utbredd smittan bland vildsvinen är, men att man arbetar med att undersöka saken. Sambandet mellan den spärrade grisbesättningen och de smittade vildsvinen är inte heller känt.

Karl Ståhl. Foto: Göran Ekeberg

– Inom smittspårningen arbetar vi bland annat med att försöka ta reda på varifrån smittan kommer och hur den har kommit in i besättningen. En teori har varit att vildsvin kan ha spelat en roll i smittspridningen, vilket de här senaste fynden kan indikera, säger statsepizootolog Karl Ståhl på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

 

Snabb spärr

Salmonella har påträffats hos vildsvin i Sverige tidigare. De nya fynden och kopplingen till besättningen med tamgris innebär emellertid nya fakta att förhålla sig till i skyddet av grisbesättningar. Jordbruksverket skriver:

”Ett snabbt agerande med spärr och provtagning av ursprungsbesättningen har bidragit till att smittan inte har spridits vidare bland tamgrisbesättningar vilket givetvis är bra. Vårt fokus ligger fortsatt på att bekämpa smittan och hålla svenska grisar fria från sjukdomen.”

 

God hygien

Så länge livsmedelshygienen är god och tillagningen görs på rätt sätt är det inte någon fara för människor att konsumera köttet från ett vildsvin som är infekterad med salmonellabakterien.

– Salmonella och andra sjukdomsframkallande bakterier som kan finnas i rått kött från vildsvin eller andra djur dör vid tillagning, men det är alltid viktigt att ha god hygien i köket och att genomsteka malet kött, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev