Områden som har en stor inresande trafik från länder med pågående utbrott av afrikansk svinpest riskerar att drabbas av den fruktade sjukdomen. Foto: Görgen Persson

Här är risken störst för ett utbrott av afrikansk svinpest

Premium

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) pekar i en ny rapport ut de områden i Sverige som riskerar att drabbas afrikansk svinpest.

Skåne, Blekinge, Halland och Sörmland är de landskap som bedöms ha störst risk att drabbas av den fruktade sjukdomen afrikansk svinpest (ASF) enligt en ny rapport från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
En stor vildsvinspopulation i kombination med en stor inresande trafik från länder med pågående utbrott leder till en ökad risk.

Stora konsekvenser

Länsstyrelsen i Skåne efterlyser nu noggrannhet och vaksamhet för att ett utbrott ska hållas borta från Sverige.

– Att risken är högre och att konsekvenserna kan bli stora i Skåne är naturligt med tanke på vårt läge närmast kontinenten, vår stora vildsvinspopulation och att vi har en omfattande grisproduktion. Länsstyrelsen har jobbat med frågan under en längre tid och kommer nu att intensifiera arbetet. Det är samtidigt viktigt att alla tar ett personligt ansvar för att inte lämna matrester så att vildsvin kan komma åt dem, säger länsveterinär Charlotta Kamaterou på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande.

Första fallet av afrikansk svinpest i Tyskland

Rapportera snarast

En viktig åtgärd är även att öka uppmärksamheten och inrapporteringen av självdöda vildsvin.

– Ju tidigare smittan upptäcks, desto bättre förutsättningar har vi att effektivt bekämpa och begränsa ett utbrott av afrikansk svinpest. Därför vill vi uppmana alla som ser döda vildsvin att rapportera det till SVA, som undersöker om djuren bär på smittan, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket i pressmeddelandet.

Effektivt vaccin mot afrikansk svinpest närmar sig

Norrmän och danskar sätter stopp för vildsvin

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev