Nästa höst blir det lagligt att släppa hundar vid björnåtel.

Den finska licensjakten på björn har överklagats i ett antal regioner. Foto: Lars Svensson / Mostphotos

Oroväckande dom om finsk björnjakt – beslut om licensjakter underkänns

Premium

Motstridiga domstolsbeslut om den finska licensjakten på björn väcker oro för framtida rovdjursförvaltning i landet. Kraven på EU-kommissionen att ändra rovdjurens skyddsstatus lär komma att öka i Finland.

I Finland jagas björn på licens enligt samma juridiska grund i art- och habitatdirektivet som i Sverige. Förvaltningsrätten i Östra Finland har dock nyligen underkänt sju licensjaktsbeslut för björn i Norra Karelen.
Domstolens skäl är oroväckande, enligt Johan Svalby, ansvarig för internationell intressebevakning på Svenska Jägareförbundet.

Inte godtagbart

Förvaltningsrätten i Östra Finland slår fast att en adaptiv förvaltning av björnstammen enligt principen om hållbart nyttjande, innebär att minska antalet björnar genom jakt i dispensområdet.
Det kan enligt domstolen inte anses vara ett godtagbart mål enligt art- och habitatdirektivet, trots att björnen anses ha gynnsam bevarandestatus i landet.
Bevarandet av björnjaktskulturen och att ta bytet i besittning kan heller inte anses vara ett godtagbart mål för licensjakt enligt art- och habitatdirektivet, menar Förvaltningsrätten.

Olika tolkning

– Finlands viltcentral överväger att överklaga beslutet hos Högsta förvaltningsdomstolen. Det ska noteras att en annan regional förvaltningsdomstol, den för Norra Finland, i januari avslog överklagandena i ett liknande mål, så vi har just nu en tolkningsdiskrepans mellan Finlands regionala domstolar i björnfrågan, säger Johan Svalby.

 

Den finska björnjakten kan stoppas efter överklagan

Bakgrunden är att den finska licensjakten på björn överklagats i ett antal regioner. Avgöranden börjar nu trilla in.
– Det som är lite oroväckande är att det senaste avgörandet från Förvaltningsrätten i Östra Finland till stor del bygger på ett tidigare underkännande från Högsta förvaltningsdomstolen av skälen för licensjakt på lodjur i ett specifikt fall.

Skyddade arter

Johan Svalby. Foto: Lars Nilsson

Björn och lo är skyddade arter i Finland men anses ha gynnsam bevarandestatus, precis som i Sverige. Dock anses inte vargen ha gynnsam bevarandestatus i Finland.
– Samma juridiska principer enligt EU-rätten ligger till grund för licensjakterna på lodjur, björn och varg. Om högsta instans går på Förvaltningsrätten i Östra Finlands linje, kan det innebära en katastrof för hela den finska rovdjursförvaltningen, menar Johan Svalby och fortsätter:
– I Sverige har som bekant förvaltningsdomstolarna gett grönt ljus för licensjakterna flera gånger om. Men ett sammanbrott i Finland skulle få återverkningar på debatten på EU-nivå.

 

EU-parlamentet tar åter upp vargproblemet

Europaparlamentet har vid två tillfällen under mandatperioden uppmanat EU-kommissionen att verka för omlistning av de stora rovdjuren till en lägre skyddsklass, just för att undvika situationer som de som nu verkar uppstå i Finland.
– Björn- och lodjursstammarna i landet är bland de tätaste i hela Europa. Det är helt orimligt att de inte ska kunna förvaltas oavsett hur många de blir. Detta kommer bara att ytterligare stärka kraven på omlistning, inte bara från Finland, säger Johan Svalby.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev