Den finska björnjakten hotas efter ett överklagande. Foto: Boo Westlund

Den finska björnjakten kan stoppas efter överklagan

Den finska björnjakten har överklagats. Det finns risk att jakten, som ska börja den 20 augusti, inhiberas under domstolens handläggning.

Det är den finska organisationen Tapiola som överklagat jakten i 8 regioner, vilket omfattar 111 av totalt 197 licenser.

Tapiola hänvisar i sin överklagan till ett tidigare prejudikat fastställt i en dom av finska Högsta förvaltningsdomstolen. Där har domstolen i princip beslutat att licensjakt på en strikt skyddad art i stamvårdande syfte och för att öka acceptansen för arten, inte räcker som argument för jakt. Varje enskilt beslut på en eller flera individer inom ett begränsat område måste styrkas. Nödvändigheten av beslutet samt syftet ska enligt domstolsbeslutet klart framgå.

Det ger förvaltningsrätterna i Finland ett utrymme att, på grund av överklagan, inhibera årets jakt i väntan på ett slutligt avgörande.

 

Regeringen vill göra det enklare att förvalta vargen genom jakt

Politiskt avgörande

Politiskt ökar nu trycket på i första hand de finska centerpartisterna och socialdemokraterna. Den finske jordbruks- och skogsministern Antti Kurvinen är centerpartist, och den finska jägarkåren vill nu att Finland och de ledande finska politiska partierna krokar arm med sina systerpartier i Sverige, för att få till stånd en ändring av björnens, men även vargens, status i art- och habitatsdirektivets bilagor.

Här har även Frankrikes president Emmanuel Macron nyligen uttryckt sig med likande syn i frågan.

 

Frankrikes president vill ändra vargens skyddsstatus

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev