Publicerad 21 oktober 2020 - 13:56

Gun Fahlander, ordförande i Jägareförbundet Mittnorrland, är frågande till länsstyrelsens ideliga beslut om avlysningar av småviltjakten på statens marker i Jämtlands län. Foto: Lars Nilsson, Kjell-Erik Moseid & Mostphotos

Omfattande avlysningar irriterar länsordförande: ”Saknar dialog”

Premium

Kvällen innan småviltjakten skulle vara tillgänglig på statens marker i Jämtland fattade myndigheten nya, omfattande avlysningsbeslut.
– Jag har både pratat och mejlat med många förbannade och uppgivna medlemmar, och jag förstår dem, säger Gun Fahlander som är ordförande i Jägareförbundet Mittnorrland.

För en knapp vecka sedan, den 15 oktober, träffade representanter för Jägareförbundet Mittnorrland Jämtlands länsstyrelses högsta ledning.
Mötet handlade om fjälljakten på statens marker i Jämtland, eller kanske snarare den ständigt avlysta fjälljakten.

Jägareförbundet kritiskt – skrivelse om fjälljakt möts med tystnad

– Ända sedan tidigt i våras har Jägareförbundet försökt få till en dialog med länsstyrelsen i Jämtlands län i den här frågan. Tidigare har de inte varit intresserade av att delta, men nu äntligen kunde vi träffas och ha en dialog, säger Gun Fahlander.

Hon beskriver det inledande mötet som bra.

Jägarna missnöjda med länsstyrelsen – kallar själva till möte med samebyar

– Magkänslan efter mötet var bra. Jag fick absolut känslan av att länsstyrelsen förstod problemen och var ute efter att hitta lösningar och att även de var inne på att förbättra dialogen i den här frågan, säger Gun Fahlander.

 

Plötsliga avlysningar

Men blott fyra dagar efter mötet, den 19 oktober, kom beslut om nya, omfattande avlysningar av småviltjakt från länsstyrelsen i Jämtlands län. Och då avlysningarna började gälla från den 20 oktober hade många småviltjägare redan köpt jaktkort när de nya avlysningsbesluten kom.

– Det här var ingenting som länsstyrelsen nämnde vid vårt möte. Jag vet inte om de redan då fattat besluten eller om det här är någonting som kommit upp efter det, säger Gun Fahlander.

 

Visste inget

Trots att man vid mötet med länsstyrelsen var eniga om att dialogen skulle förbättras kände Jägareförbundet heller inte till avlysningarna innan drabbade småviltjägare hörde av sig till förbundet.

– Det är både lokala jägare och jägare som åkt långt för att jaga som drabbats. Någon jag pratade med hade rest 40 mil, hyrt stuga och löst jaktkort. När hon var på plats kvällen innan avlyste länsstyrelsen plötsligt småviltjakten där de redan köpt jaktkort. Det är tveksamt om hon får tillbaka pengarna för stughyran och bränslekostnaden lär hon inte få ersättning för. Bättre framförhållning än så här måste länsstyrelsen ha i sina beslut.

Sex punkter: Så vill Jägareförbundet utveckla fjälljakten

– När länsstyrelsen heller inte klarar av att förklara varför de avlyser småviltjakt föds naturligtvis en misstro hos jägarna mot myndigheten. De litar inte på att länsstyrelsen i Jämtlands län fattar beslut på rätt grunder, fortsätter Gun Fahlander.

 

Renskötselskäl

Den här gången anger myndigheten att avlysningarna görs på grund av renskötselskäl.

– Jägareförbundet har stor förståelse för renskötseln och ingen jägare vill jaga bland massor av renar. Men att avlysa småviltjakten hela samebyar känns konstigt. Vi saknar dialog och återkoppling från länsstyrelsen även i den här frågan.

 

I början av november ska Jägareförbundet återigen träffa länsstyrelsen för att diskutera småviltjakten på statens marker. Är det verkligen meningsfullt att göra det?

– Ja, det tycker jag. Länsstyrelsens avlysningsbeslut får i dagsläget bara överklagas av sameby, det i sig överklagade vi förra året och ärendet mals vidare i den juridiska processen. Att få politiken att kliva in och ändra riktning kommer att ta tid. Vi vill få till en förbättring nu, då krävs dialog med länsstyrelsen och samebyarna. Jag är helt övertygad om att det går att hitta lösningar som fungerar för alla, men då måste vilja för det också finnas hos alla parter, säger Gun Fahlander.

 

Känner du dig uppgiven?

– Egentligen inte. Vi har massor av medlemmar som hör av sig och det råder ingen tvekan om att Jägareförbundet måste fortsätta dra i den här frågan. Våra medlemmar kräver det och det finns ett stort behov av förbättring, säger Gun Fahlander.

 

Fotnot. Svensk Jakt har, utan att lyckas, sökt ansvarig tjänsteman hos länsstyrelsen i Jämtlands län för att göra en intervju.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Så maxar du Svensk Jakts app

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram