Publicerad 5 juli 2021 - 13:05

Dags att betala jaktkort. Foto: Jan Henricson

Oförsäkrad om du jagar utan jaktkort

Premium

Jägare som väljer att inte lösa jaktkort kan stå försäkringslösa om olyckan är framme. Men det är inget jaktbrott att protestera på detta sätt, däremot riskerar man böter om man blir påkommen.

Det är hög tid att lösa statligt jaktkort och det kan vara bra att ha i beaktande vad som gäller om du inte betalar in viltvårdsavgiften.

I en tidigare artikel tog Svenskjakt.se upp problematiken kring att protestera mot jaktpolitiken genom att inte betala in den årliga viltvårdsavgiften.

 

Korrigerar

Allt blev inte korrekt och efter ytterligare konsultation med Fredrik Jönsson, senior åklagare på Åklagaremyndigheten samt jaktbrottsexperter på REMA (Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål), fick vi följande svar:

– Den jägare som inte har erlagt sin viltvårdsavgift bryter mot 41 § jaktlagen första stycket. Brottet har inget eget namn såsom jaktbrott med mera. Jag skulle därför rubricera det som brott mot jaktlagen om man inte avlagt viltvårdsavgift. Penningböter är till synes den normala påföljden.

 

Försäkringen påverkas

Vad gäller hur försäkringsskyddet påverkas vid ej löst jaktkort så svarar försäkringsbolaget If, som tillhandahåller Svenska Jägareförbundet medlemsförsäkring, på detta sätt:

”Som medlem i Svenska Jägareförbundet omfattas man automatiskt av en olycksfalls- och ansvarsförsäkring. Denna försäkring gäller endast vid laglig jakt och gäller därför inte om man jagar utan att ha löst jaktkort.

För If:s individuella olycksfallsförsäkringar finns inga specifika skrivelser kring jakt, men det finns aktsamhetskrav och villkor om ökad risk för skada genom underlåtenhet att handla. Om jakt utan jaktkort skulle bedömas som oaktsamt eller underlåtenhet att handla, så kan det bli tal om eventuell nedsättning av skadeersättning. Vi kan inte ge ett fullständigt besked om potentiella skador utan en faktisk skadereglering kan endast göras på inträffade skador.”

 

Marcus Nyberg

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram