Ännu en hund har angripits av varg i Rackstadsreviret. En drever attackerades och skadades svårt på lördagsmorgonen under jakt i Bråten, Västra Ämtervik.

Nytt hundangrepp av varg i Rackstadsreviret

En drever attackerades under lördagsmorgonen av varg vid Bråten strax väster om Västra Ämtervik i Sunne kommun. Hunden levde när den hittades och har förts till veterinär för vård. Bråten ligger inom det område där skyddsjakten i Rackstadsreviret genomförts.

Den meriterade drevern hade släpptes nära bebyggelsen i Bråten och var ute på en sökrunda när ägaren hörde hur hunden skrek till. Hundägaren förstod direkt att det handlade om ett vargangrepp.

När drevern hittades visade den livstecken men var svårt biten över nacken.

 

Levde efter attacken

Drevern är förd till veterinär för akut vård.

Området där varg angrep drevern ligger på Aplungs vvo i Västra Ämtervik.  Marken ingår i det område där en ung varghane sköts under veckan vid skyddsjakt i Rackstadsreviret.

Jägare och markägare i området har krävt fortsatt jakt för att skjuta alla vargar i Rackstadsreviret. Jägarnas företrädare Bertil Forsberg menar att det är nödvändigt då föräldradjuren lärt valparna att konsekvent söka upp, döda och äta jakthundar.

– Att skjuta en varg hjälper inte. Vi måste ta bort alla vargar i reviret och den sista attacken visar att angreppen kommer att fortsätta, säger Bertil Forsberg.

 

Besiktningsman på plats

Hunden är förd till Djursjukhuset i Karlstad. Länsstyrelsens besiktningsman Fredrik Wilde finns på plats och kan bekräfta att en hund angripits och är på väg in för vård.

– Jag väntar på hunden och ägaren, säger Fredrik Wilde.

För Bertil Forsberg är angreppet ännu en bekräftelse på att fortsatt jakt på alla vargar i reviret är den enda möjligheten.

– Länsstyrelsen har haft vår ansökan i två veckor utan att reagera. Nu är det allvar, nu måste vi få ett besked om fortsatt jakt senast på måndag annars kommer jag att kalla myndigheterna till ett möte i Sunne där de får förklara hur vi ska klara älgförvaltningen och annan jakt, säger Bertil Forsberg.

 

Sex angrepp på jakthundar

Det här är den sjätte hunden som angrips i reviret. Tre hundar har dött och blivit helt eller delvis uppätna, två har överlevt med varierande skador.

Hur det går med den drever som angreps på lördagsmorgonen är ännu oklart.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev