En ansökan om skyddsjakt på en varg har lämnats in till länsstyrelsen i Värmland. Varg har vid tre tillfällen dödat får vid en camping i Sunne kommun. Arkivbild. Foto: Johnny Olsson

Söker skyddsjakt efter upprepade vargattacker vid turistanläggning

Premium

Efter minst tre attacker på får vid en camping i Värmland ansöker jakträttsinnehavaren i området om skyddsjakt på en varg.
– Vi tror att det är samma individ som har angripit fåren i hagen, säger den sökande.

En skyddsjaktsansökan lämnades under onsdagen in till länsstyrelsen i Värmland. Vid minst tre tillfällen har varg dödat får i en hage vid en turistanläggning i Sunne kommun.

Upprepade vargangrepp i fårbesättning

Skadorna har dokumenterats av länsstyrelsen vid två tillfällen, senast den 13 juli då länsstyrelsens besiktningsman konstaterade att varg dödat får i hagen vid två tillfällen på relativt kort tid.

Dessutom har angrepp konstaterats i oktober 2019.

 

Jakt på en varg

– Vi bedömer att det är en varg, och samma varg som har varit inne i hagen. Därför söker vi skyddsjakt på en individ, säger jakträttsinnehavaren.

Försvårande i sammanhanget är att delar av hagen inte var skyddade av ett rovdjursavvisande stängsel. 300 meter av hagen saknar helt stängsel.

– Stora delar av hagen har godkänt stängsel och ligger i direkt anslutning till camping och bostadshus där angreppen skett, säger jakträttsinnehavaren.

 

Snabb handläggning

Ansökan kommer att hanteras skyndsamt.

– Jag har inte sett ansökan än, men vi kommer att ta ett beslut den här veckan eller i början av nästa vecka, säger David Höök, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Värmland.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev