Ännu en skyddsjakt på varg har skickats in av Ovanåkers kommun i Hälsingland.

Länsstyrelsen i Värmland avslår skyddsjakt på fem vargar i Bogen i nordvästra Värmland. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Ingen skyddsjakt trots upprepade angrepp

Premium

Det blir ingen skyddsjakt på vargar i Bogen i nordvästra Värmland. Länsstyrelsen i Värmland tog ett mycket snabbt beslut om avslag, med motiveringen att det inte finns någon förhöjd risk för skada i området.

Jägare och markägare i Kojklands viltvårdsområde och Spättungen och Bogens jaktområden ansökte under veckan om skyddsjakt på fem vargar i området, efter att en jämthund förra helgen dödades av en flock vargar.

 

Norsk jakthund vargdödad på svensk mark

Två flockar

I samband med angreppet spårades fem vargar i området, och under veckan har jägare och länsstyrelsens naturbevakare spårat ännu en grupp med sju vargar. Alla inom ett sett till normala vargrevirs storlek mycket litet område.

Trots det avslår länsstyrelsen ansökan om skyddsjakt. Det motiveras med att man inte kan anse att det finns en förhöjd risk för angrepp, att det inte dokumenterats tidigare angrepp och att jakt med löshund i området anses innebära en risk för att ett angrepp kan ske.

”Om kriteriet ’risk för allvarlig skada’ ska vara uppfyllt bör sannolikheten för angrepp på jakthundar vara större i det aktuella området än inom andra områden med varg, vilket inte kan påvisas i detta fall,”  skriver länsstyrelsen i beslutet om avslag.

 

Ansöker om skyddsjakt på fem vargar

Vanlig inventering

I stället hänvisas jägare att använda skyddsväst på hundar vid jakt.

Under länsstyrelsens kartläggning har fotodokumentation från angreppet på jämthunden med all tydlighet visat att det var varg som dödade hunden. Men någon spårning på angreppsplatsen med möjlighet att samla dna genomfördes inte, och den dödade och på platsen nedgrävda jakthunden undersöktes inte. Därför finns det heller ingen möjlighet att fastställa vilka vargar som dödade hunden.

 

Ingen undersökning av plats för vargangrepp

Ingen skyddsjakt

Man har i stället genomfört spårning som ett led i den pågående inventeringen i området. En grupp med sju vargar har nyligen spårats två kilometer från angreppsplatsen. De spårades vid Brattberget norr om Mitandersfors där de fanns mellan den 11–13 december.

Dessutom har fyra vargar spårats vid Boviggen i samma område, och det anses vara vargar från reviret Kockohonka, som den 22 augusti angrep en jakthund i närheten av Sörmark och den 7 oktober angrep tamdjur i Metbäcken.

Här menar länsstyrelsen att angreppen med stor sannolikhet orsakas av vargar från två olika revir.

Därför tillåts ingen skyddsjakt eftersom angreppen inte uppfyller Viltskadecenters kriterier för skyddsjakt.

 

Kommer att överklaga

Anders Olsson.

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland och även ordförande i Kojklands viltvårdsområde, är mycket besviken över länsstyrelsens beslut.

– Länsstyrelsens och jägarnas spårningar i området visar att det har uppehållit sig mellan tolv och femton vargar i området under den senaste veckan, säger Anders Olsson.

Han menar att länsstyrelsens inställning att det ska ske fler angrepp på hund innan skyddsjakt beviljas är ett orimligt krav. Sannolikheten för att ytterligare hundar kommer att skadas är mycket hög.

– Vi anser att det finns ett tydligt utrymme för länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt inom det lagutrymme som finns och kommer att överklaga beslutet, säger Anders Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev