Den dödade jämthunden var en välmeriterad älghund med nio raka ettor på jaktprov. Han var nordisk jaktchampion. Foto: Privat

Norsk jakthund vargdödad på svensk mark

Premium

Den meriterade 10-åriga norska jämthundshanen ställde en älg nära gränsen till Sverige. När älgen gick loss förflyttade sig både älg och hund över gränsen och in i Sverige. Där gick en flock på fyra, kanske fem vargar, till angrepp.

Det norska jaktlaget jagade under lördagen älg nära gränsen till Sverige. Området ligger i den norska vargzonen, där varg får förekomma och föröka sig. Där ligger vargreviren som ett pärlband längs den svensk-norska gränsen i Värmland. Risken för att drabbas av ett vargangrepp är stor, och det här fallet dessutom dubbelt grymt.

En jägare som deltog i jakten berättar.

– Det stod fint för hunden på norsk sida, men älgen blev störd och när det gick över på svensk sida kunde vi inte följa efter. Vi såg att det blev stopp ute på en stor myr, och först skällde hunden men sedan var det stilla. Vi förstod vad som hänt, säger jägaren.

 

Bommad väg

Den närmaste vägen in i Sverige var bommad, och för att ta sig till angreppsplatsen fick de norska jägarna åka en omväg via Mitandersfors. På vägen upp mot den myr där hunden låg fanns spår efter fyra eller fem olika vargar.

Jämthunden hade försvarat sig, men inte haft en chans mot flera vargar. Spår i snön gav en tydlig bild av hundens kamp.

Den dödade jämten var en välmeriterad älghund med nio raka ettor på jaktprov. Han var nordisk jaktchampion.

– Vi kan bara hoppas att han lyckades bita ifrån sig i några av dem, säger jägaren.

 

Jägaren Erik Veiby från Kongsvinger och hans duktiga jämthund Tico, som blev dödad av vargar på svensk sida gränsen. Foto: Privat

Fraktades hem

Hunden hämtades och blev begravd i skogen innan jägarna återvände till Norge. Någon anmälan till svenska myndigheter har inte gjorts.

– Nej, det vill inte ägaren. Det är nog jävligt som det är, säger den norske jägaren.

För svenska myndigheter ställer det till problem. Utan en anmälan går det enligt länsstyrelsen i Värmland inte att genomföra en dokumentation av händelsen.

– Om inte djurägaren hör av sig så blir det svårt. Då gör vi ingenting, då blir det ingen undersökning, säger Maria Hammarström, enhetschef med ansvar för rovdjur vid länsstyrelsen i Värmland.

 

Skyldighet att undersöka

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, blir märkbart irriterad över länsstyrelsens inställning.

Anders Olsson.

– Här har vi en händelse i Värmland där en hund blivit dödad av varg. Det är jätteviktigt att det här blir dokumenterat och det kan inte bli bättre förutsättningar än det är nu med bra spårsnö och bilder från händelsen, säger Anders Olsson.

Med dagens regelverk för skyddsjakt anser han att länsstyrelsen har en skyldighet att undersöka och dokumentera händelsen, oavsett om hundägaren vill göra en anmälan eller ej.

– Länsstyrelsen har fått en anmälan, även om det inte är från hundägaren, och vet vad som hänt, men det är tragiskt hur man hanterar det här.

 

Jämthunden dödades nära gränsen till Norge, i ett område som förra året täcktes av Kymmenreviret. Karta: Google

Jämthunden dödades i ett område som förra året täcktes av Kymmenreviret, men reviren ligger tätt längs gränsen och revirgränser flyttas hela tiden.

– Därför är det självklart viktigt att vara ut och spåra, ta dna för analys och verkligen dokumentera både vad som har hänt och vilka vargar som attackerat hunden, säger Anders Olsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev