För en vecka sedan avlivades en varg i Rackstadsreviret. Nu beviljar länsstyrelsen skyddsjakt på ännu en varg. Foto: Urban Mossberg, länsstyrelsen.

Nytt beslut om skyddsjakt i Rackstadsreviret

Länsstyrelsen i Värmland har beviljat skyddsjakt på ytterligare en varg i Rackstadsreviret. Detta efter att ännu en jakthund attackerades under lördagen.

Beslutet om att ännu en varg ska avlivas genom skyddsjakt kommer efter upprepade attacker på jakthundar. Under lördagen skedde en sjätte attack i Rackstadsreviret.

En drever anfölls och skadades svårt i Bråten, Västra Ämtervik, under lördagsmorgonen. Det var den sjätte attacken på jakthundar i området. Angreppet skedde några dagar efter att en ung varghane, förmodligen i av valparna i Rackstadsreviret, sköts under skyddsjakt.

 

Flera vargar under attacken

Andra vargar befann sig tillsammans med den valp som avlivades, men de verkar inte ha tagit lärdom av att en individ i flocken blev skjuten.

Spårning under helgen har visat att hela flocken med fyra djur fanns samlad nära bebyggelsens i byn Bråten samtidigt som drevern släpptes under rådjursjakt.

Att hunden överlevde angreppet berodde förmodligen på att tre skyttar fanns nära hunden när den anfölls och därför kunde distrahera vargarna genom att springa mot platsen, skrika och skjuta varningsskott.

 

Beviljad skyddsjakt

– Jag har fått muntligt besked om att vi får skyddsjakt på ytterligare en varg, sen ska utvärdering av resultatet ske, säger Bertil Forsberg, tidigare länsordförande i Jägareförbundet Värmland och talesperson för jägare och markägare i Rackstadsreviret.

Bertil Forsberg är kritisk till att länsstyrelsen inte väljer att ta bort alla vargar i reviret.

– Beslutet är provocerande, och som jag ser det i strid med den dom som HFD, Högsta Förvaltningsdomstolen fattade när det gäller förutsättningarna för jakt på varg.

Tidigare kända revirgränser verkar också snålt tilltagna. Efter lördagens angrepp i Västra Ämtervik spårades vargarna.

 

Flera vargar i reviret

De fyra vargar som uppehöll sig i Bråten under attacken fortsatte söderut, långt söder om det revirgränser som angetts för skyddsjakten i Rackstadsreviret.

– Samtidigt och längre norrut, i det område där vargen sköts under skyddsjakten, befann sig tre vargar under lördagen som inte har haft kontakt med de fyra som fanns i Bråten under attacken på drevern, säger Bertil Forsberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev