En ung hanvarg skjuten i Rackstadsreviret. Foto: Urban Mossberg, länsstyrelsen Värmland.

Varg skjuten under skyddsjakt i Värmland

En ung hanvarg har skjutits under den pågående skyddsjakten i Rackstadsreviret i Värmland. Spårsnö i området gav goda förutsättningar för jakt. Vargen sköts under onsdagsförmiddagen.

Boo Westlund Publicerad 16 november 2017 - 14:05

Länsstyrelsen i Värmland har efter flera angrepp på hundar tillåtit skyddsjakt på en varg i Rackstadsreviret.

Under onsdagsförmiddagen fanns spårsnö i området, och vargarna i Rackstadsreviret lokaliserades i närheten av Humsjön sydväst om Väster-Rottna. Hundar användes för att spåra flocken, och släpptes sedan på en av vargarna.

 

En av valparna

Den skjutna vargen var en ung hane.

– Jag bedömer det som ungvarg, förmodligen en av valparna i reviret, säger Urban Mossberg, naturbevakare vid länsstyrelsen i Värmland.

Vargen kommer från den flock som bara under de senaste veckorna dödat två jakthundar i området. Ytterligare en hund har tidigare dödats i Rackstadsreviret. Två andra hundar har angripits men överlevt attackerna.

 

Ansökt om utökad jakt

Bertil Forsberg, tidigare länsordförande i Jägareförbundet Värmland, har på uppdrag av flera jaktlag i området ansökt om jakt på alla vargar i reviret. Länsstyrelsen har beviljat jakt på en varg, men efter det senaste angrepp har Bertil Forsberg förnyat kravet på att alla vargar i reviret ska skjutas bort.

– Det här är vargar som lärt sig att attackera hundar, och de har också präglat valparna på att angripa och äta hundar. Vi måste få tillstånd att ta bort hela reviret, sa Bertil Forsberg i en tidigare intervju.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev