I närheten av Västra Ämtervik i Värmland dödades i går en stövare av en varg. Nu vill jägare att den pågående skyddsjakten på en varg utökas till att omfatta alla vargar i Rackstadreviret.

Söker skyddsjakt på alla vargar i Rackstadreviret

Efter ytterligare ett vargangrepp på en jakthund vill nu jägare att den pågående skyddsjakten i Rackstadreviret ska omfatta alla vargar.
Länsstyrelsen kommer därför få en ansökan från jägare om en utökning av skyddsjakten. Redan nu har jaktområdet utökas efter det senaste angreppet.

Det är Bertil Forsberg, tidigare länsordförande i Värmland som kommer lämna in en kompletterande skyddsjaktsansökan. Detta efter att en finsk stövare dödade av en varg mellan Sunne och Arvika. Den femte hunden som dödats i området.
Det var i förra veckan som länsstyrelsen i Värmland beslutade om skyddsjakt på en varg i Rackstadreviret i Sunne och Arvika kommuner. Som ett tungt vägande skäl angavs att vargarnas beteende försvårar och hindrar älgjakten med löshund.

 

”Jakt med hund omöjlig”

Och nu har alltså ytterligare en hund dödats av vargarna. Angreppet skedde cirka fyra kilometer utanför jaktområdet för den pågående skyddsjakten. Med anledning av det har i dag länsstyrelsen i Värmland beslutat om att utöka skyddsjaktsområdet.

– Vi utökar det söderut för att inkludera det område där angreppet skedde, säger David Höök, vilthandläggare.

Han berättar att någon fler skyddsjaktsansökan inte kommit in men att han hört att det är en på väg.

– Jag har pratat med jaktledaren i området och det väntas in en ansökan, säger David Höök.
Bertil Forsberg skriver i skyddsjaktsansökan:
”Denna ytterligare dödade hund, har helt stängt dörren för all jakt inom Rackstadreviret. Det bekräftar tyvärr också den oro sökande i första ansökan antydde om, nämligen att vi nu har en hel vargfamilj, som starkt präglats på att uppsöka, döda och äta jakthundar. All jakt med hund och det utan undantag, är nu omöjlig. Det betyder också att det är fullständigt omöjligt att uppnå de förvaltningsmål för älgstammen, som fastställts i samråd med länsstyrelsen.”

 

Kräver möte

Jägarna kommer kräva ett möte med länsstyrelsen om det blir avslag på ansökan om skyddsjakt på hela reviret.
”Vidare kommer vid avslag på denna ansökan, länsstyrelsen att omgående kallas till sammanträde med samtliga jaktlag som berörs av Rackstadreviret och därvid erbjudas möjlighet att till oss markägare och jägare, komma med förklaring och redovisning över hur inte minst älgstammen skall kunna förvaltas mot de förvaltningsmål som länsstyrelsen varit med och fastställt. Så även för övrigt klövvilt.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev