Finska stövaren Riina dödades på måndagen av varg. Foto: Privat

Hund dödad av varg

Ytterligare en jakthund dödades på måndagen av varg mellan Sunne och Arvika i Värmland. Sannolikt rör det sig om vargar från Rackstadreviret, som tidigare angripit fyra hundar och där länsstyrelsen i Värmland förra veckan beslutade om skyddsjakt.

Mikael Johansson var på måndagsförmiddagen ute och jagade hare med sin fyraåriga finska stövare Riina i närheten av Västra Ämtervik i Sunne kommun.

– Hon fick upp en hare klockan 09.25 och efter tio minuters drev hörde jag hundens ångestskrik. Då var hon 900 meter från mig. Det tog 15 minuter att ta sig fram till platsen, och vargarna hade hunnit äta upp nästan hela hunden, berättar Mikael Johansson.

Fyra hundar har under det senaste året angripits av varg i det här området. Dagens angrepp, som var det femte i ordningen, resulterade i den tredje dödade hunden. Senast dödades en jämthund under jakt i Mangskog i slutet av oktober. Då hittades spillning från en valp född av det revirhävdande vargparet i Rackstadreviret. I år har spillning från ytterligare två valpar hittats, vilket bekräftar lokala jägares bedömning om att det finns minst tre valpar i reviret.

 

Skyddsjakt på en varg

Mot bakgrund av de upprepade angreppen på hundar beslutade länsstyrelsen i Värmland förra veckan om skyddsjakt på en varg i Rackstadreviret.

– Platsen där Riina dödades ligger utanför området där skyddsjakten får bedrivas, men förhoppningsvis kan man nu utöka skyddsjaktsområdet, säger Mikael Johansson.

– Å andra sidan är väl frågan hur stor nytta det gör att skjuta en varg, när nu hela flocken verkar vara intresserad av hundar. Det är uppenbart att de här vargarna går på hundskall, och aktivt söker upp hundar i området.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev