En finnstövare skadades svårt efter ett vargangrepp söder om sjön Lungen i Brattfors på lördagsmorgonen.

Två hundar angripna av varg under lördagsmorgonen

En finnstövare skadades svårt vid ett vargangrepp i värmländska Brattforsreviret tidigt på lördagsmorgonen. Den sjuåriga tiken bar skyddsväst vilket förmodligen räddade livet på hunden. Det var det andra vargangreppet i Värmland under lördagsmorgonen.

Boo Westlund Publicerad 18 november 2017 - 12:45

Den sjuåriga stövartiken var ute på sök, men hade inte börjat driva när ägaren och en kamrat hörde hur hon ylade till och skrek. De sprang in mot platsen och sköt samtidigt varningsskott för att avbryta vargattacken.

 

Skyddsvästen räddade liv

När de hittade hunden var tiken i svår chock med omfattande skador på huvudet, ljumskarna och ena låret. Däremot verkar skyddsvästen med piggar har skyddat hunden från angrep i nacke, rygg och buk.

Hunden fördes till veterinär, där länsstyrelsens besiktningsman och vilthandläggare Fredrik Wilde redan fanns på plats för att besiktiga den drever som attackerades av varg i Västra Ämtervik på lördagsmorgonen.

 

Angripna av varg

Båda hundarna bedöms vara attackerade av varg.

– De har typiska skador från angrepp av varg. Djupa bettskador i nacke, ljumskar och runt anus, säger Fredrik Wilde.

Arbetssituationen blev under en stund både dramatisk och hektisk. Dessutom kom en tredje hund med bettskador in till veterinären, men där var skadorna orsakade av en annan hund.

– Jag visste inte om den andra vargattackerade hunden förrän de var på väg in med den på djursjukhuset. Tiken blödde kraftigt från de skador hon hade i huvudet, säger Fredrik Wilde.

Båda de svårt skadade hundarna undersöks och behandlas nu av veterinär. I första hand för att häva den chock hundarna befinner sig i.

 

Närmaste timmarna kritiska

Hur allvarligt skadade de är eller om de kommer att överleva är svårt att överblicka. De närmaste timmarna blir helt avgörande.

– Stövartiken attackerades i ett skogsparti söder om sjön Lungen. Det ligger i det gamla Brattforsreviret där vi har spårat ett nytt par som etablerat sig, säger Fredrik Wilde.

Under samtalet är han på väg upp till Västra Ämtervik för att besiktiga den plats där drevern attackerades under morgonen.

 

Länsstyrelsen överväger utökad skyddsjakt

Där har nya krav på utökad skyddsjakt fått bränsle och kraven ökar på att länsstyrelsen ska ta ett nytt skyddsjaktbeslut på alla vargar i Rackstadsreviret.

– Det är självklart ett högprioriterat ärende för oss, och de här vargarna har visat upp ett oacceptabelt beteende där de angriper och äter jakthundar. Jag kan inte säga hur det kommer att gå men naturligtvis måste vi ta hänsyn till nya angrepp, säger Fredrik Wilde.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev