För tredje gången vill Moderaterna att justitieutskottet och riksdagen riktar en uppmaning till regeringen om att slopa de femåriga vapenlicenserna. Foto: Lars-Henrik Andersson

Nya moderata krav på slopade femårslicenser

Premium

Riksdagens justitieutskott har vid två tillfällen uppmanat regeringen att slopa kravet på femåriga vapentillstånd för sportskyttar. Det har inte lett till vare sig åtgärder eller utredning i frågan, och nu återkommer Moderaterna med förnyade krav.

I ett förslag till utskottsinitiativ vill Moderaterna att justitieutskottet genom ett tillkännagivande rikta en uppmaning till regeringen. Moderaterna vill att regeringen redan under 2021 återkommer med en proposition om att slopa kravet på förnyade vissa vapentillstånd vart femte år.

Om förslaget får stöd i utskottet är det tredje gången samma uppmaning riktas till regeringen, utan effekt.

Moderaterna vill göra en tydlig markering i frågan.

 

Förslag att riksdagen ändrar vapenlagen på egen hand

Skärper kraven

Sten Bergheden (M).

– Det är allvarligt att regeringen tidigare inte har lyssnat på en riksdagsmajoritet och tagit bort femårslicenserna, nu måste vi sätta ner foten och en få tydlig tidsgräns för när propositionen senast ska finnas på riksdagens bord, säger Sten Bergheden, (M), ansvarig för jakt- och vapenfrågor.

Moderaterna hoppas på ett brett stöd för förslaget i såväl justitieutskottet som riksdagen. Partiet pekar på att Sverige har en restriktiv vapenlagstiftning, en av Europas mest omfattande utbildningar för att få vapenlicens, och en lagstiftning som syftar till att människor som på olika sätt visar sig olämpliga att ha licenser också får dem indragna.

 

Hinder i vägen

Moderaterna pekar på det märkliga i att skötsamma jägare och skyttar utsätts för begränsningar som lägger hinder i vägen för deras intressen.

– Vi kommer att extra noga bevaka detta så att regeringen nu verkligen genomför detta tillkännagivandet och därmed lyssnar på en majoritet i Sveriges riksdag, säger Sten Bergheden.

Enligt dagens regler ska ett tillstånd att inneha vapen för sportskytte förnyas vart femte år. Moderaterna ifrågasätter om systemet med tidsbegränsade licenser fyller någon egentlig funktion, då det ändå bland annat görs dagliga automatiska slagningar mot belastnings- och misstankeregister för personer som har licens.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev