Nya matvanor ökar jakten på vildsvin
Jägare kan enligt ett nytt förslag få rätt att sälja vildsvinskött direkt till konsumenter och företag. Enklare regler är bra och kan bidra till ökad jakt, men det löser inte alla problem.
– Först måste konsumenterna förstå vilket fantastiskt kött det är, säger Karin Höglund, Hygns Vilt i Kristinehamn.
Svenska Jägareförbundet och LRF har under veckan lämnat in ett förslag till regeringen som innebär enklare regler för försäljning av vildsvinskött.
Jägare med särskild utbildning i vilt- och livsmedelshantering ska enligt förslaget få möjlighet till småskalig försäljning direkt till konsumenter och företag.
Spårbart och säkert
En grundförutsättning i förslaget är noggrann hantering, trikintester och spårbarhet.
Ingen ska utsättas för hälsorisker med ett enklare regelverk.
Målet är att öka både jakt och försäljning för att minska antalet viltolyckor och skador i jordbruket orsakade av vildsvin.
Enligt dagens regelverk ska vildsvinskött innan det når konsumenter, handeln och restauranger passera en godkänd vilthanteringsanläggning.
Tumma inte på säkerheten
Hygns Vilt i Kristinehamn är en av landets många godkända anläggningar. Här ser man i grunden positivt på enklare regler, men framhåller att både hantering och distribution måste vara säkert för konsumenterna.
Annars motverkar förslaget sitt syfte.
– Det viktiga är inte att förenkla möjligheterna att sälja vildsvinskött. Det som avgör är faktiskt att konsumenterna upptäcker vilket fint kött det är, säger Karin Höglund.
Hygns Vilt ligger i vildsvinens spridningszon, och har sett en positiv utveckling de senaste tre åren. Allt fler vill köpa kött och charkprodukter av vildsvinskött. Men fortfarande är volymerna små.
Kan ta emot mer
Gårdsförmannen Morgan Andersson ansvarar för slakteriet på gården. Under en rundvisning i moderna och godkända lokaler ger han en bild av läget.
– Vi tog in 120 vildsvin förra året. En dag tog vi emot 30 vildsvin, och det är nog vad vi klarar på en dag, men hela volymen var klar på åtta arbetsdagar, säger Morgan Andersson.
Anläggningen har kapacitet för betydligt större volymer men efterfrågan styr vad Hygns Vilt kan köpa in.
I flera fall har de också fått kassera vildsvin som levererats i uselt skick, men där har Hygns Vilt till skillnad från andra vilthanteringsanläggningar inte lagt någon avgift för hanteringen.
– Vi försöker istället lära jägarna att inte komma in med dåligt hanterade eller dåligt skjutna djur. De kan vi inte ta emot, det är bättre att de djuren stannar i skogen, säger Morgan Andersson.
Cesium och trikiner
Hygns Vilt ser en positiv och fortsatt ökning i försäljningen av vildsvinskött.
Men där finns orosmoln.
– Vi kan inte köpa vildsvinskött från områden i Sverige som drabbades av nedfallet från Tjernobyl. När vi säljer vildsvinskött handlar frågorna ofta om cesium och trikiner, och marknaden är känslig, säger Karin Höglund.
Företaget jobbar aktivt för att få in mer vildsvinskött på bland annat restauranger. Viltköttet är populärt men vildsvinsköttet möter fortfarande motstånd.
– Häromkring är folk uppfödda på älgkött. Nu måste de lära sig att äta vildsvinskött istället, säger Karin Höglund.
Hon välkomnar alla insatser som öppnar konsumenternas ögon för naturligt och klimatsmart viltkött, men varnar samtidigt för att enklare regler kan ge vildsvinsköttet ett sämre rykte, och då sjunker både intresset och prisbilden.
Ökar viljan att jaga
Bland jägare får förslaget positiva reaktioner. Många ser att en idag oreglerad marknad där en del kött säljs olagligt i framtiden kan ge både ökade volymer och en bättre förvaltning av vildsvinsstammen.
Det förslag som har presenterats för regeringen bygger på en tysk modell där lokala jägare har tillstånd att sälja köttet till grannar, vänner, restauranger och livsmedelsföretag.
Enligt Jägareförbundet och LRF fungerar den tyska modellen bra.
Ingen skjuter för att slänga
På Kroppefjälls säteri i Hova ägnar lantbrukaren och jägaren Henrik Frisk många timmar åt att hålla nere vildsvinsstammen på gårdens ägor. Han tycker att förslaget till nya regler är mycket positivt.
– Det låter som en bra modell, det är jättebra om vi kan öka möjligheten till enklare försäljning, säger Henrik Frisk.
Han tror att det kan leda till att fler kommer att fortsätta jaga när den egna frysen är fylld.
– Det är ingen jägare som vill skjuta vildsvin om man inte blir av med köttet, och vilthanteringsanläggningarna kan inte ta emot allt, säger Henrik Frisk.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.