Jägareförbundet och LRF föreslår enklare regler för försäljning av vildsvinskött. Foto: Jan Henricson

Enklare regler ökar jakten på vildsvin

Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinskött direkt till konsumenter och företag. Det menar Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas Riksförbund i ett gemensamt förslag till regeringen där man föreslår lättnader i nuvarande lagstiftning.

Organisationerna lämnar ett gemensamt förslag som innebär att jägare efter genomförd utbildning ska ha rätt att sälja vildsvinskött.

Förslaget kan ge positiva effekter för både jägare, jordbrukare och konsumenter.

 

Tyskland föregångsland

– I exempelvis Tyskland säljer jägare tiotusentals vildsvin direkt till privatpersoner, restauranger och lokala handlare och det fungerar på ett utmärkt sätt. Vi ser inga skäl till att inte det skulle fungera lika bra i Sverige, säger Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

Regeländringen skulle innebära att jägare som vill sälja vildsvinskött först måste genomgå utbildning i viltundersökning och livsmedelshantering.

 

Spårbart och säkert

Skjutna vildsvin ska förses med en tagg som gör trikinprovet spårbart via en databaserad tjänst.

Om trikinprovet visar att vildsvinet är friskt kan jägaren sälja kroppen vidare.

– Vildsvin kan ha trikiner. Men genom ett system med spårbarhet på trikinprovet för varje vildsvin som ska säljas finns det inget problem, utan en stor möjlighet som gynnar såväl jordbruket som jakten, säger Torbjörn Larsson.

 

Regeländring ger ökad jakt

Svenska Jägarförbundet och LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, är överens om att regeringen behöver underlätta jägarnas möjlighet att sälja köttet.

– För att kunna hålla ett högt jakttryck på vildsvinen behövs regler som stimulerar jakt. Dagens system gör inte det, säger Palle Borgström, ordförande i LRF.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev