Svårjagat i Timrå efter att viltvårdsområdet upplöstes. Foto: Ingemar Pettersson

Nya förutsättningar oroar inför älgjakten

Premium

Svensk Jakt skrev i våras om ett upplösande av Timrå Norra VVO. Nu väntar den första älgjakten med de nya förutsättningarna.

I våras upplöstes Timrå Norra VVO av Länsstyrelsen i Västernorrlands län på begäran av framför allt SCA. Ärendet har överklagats till förvaltningsrätten men inget nytt beslut har tagits.

 

Jobbig jakt

Nu står älgjakten för dörren och tidigare ordföranden för det upplösta Timrå Norra VVO, Anders Hägglund, ser framför sig en jobbig älgjakt.
– Det blir att göra det bästa av situationen, men det blir i princip omöjligt både för oss och SCA, plus den private markägaren, att släppa någon hund om man vill hålla jakten inom egna marker. Skiftena är alldeles för smala för detta, säger Anders Hägglund.

De områden som är grönmarkerade är SCA:s mark. Jakten ska bedriva inom det rödmarkerade området som tidigare var Timrå Norra VVO. Foto: SCA

”En tillbakagång”

Anders Hägglund. Foto: Privat

De jaktledare som representerar de 28 markägarna som valt att stå utanför SCA:s jaktmarker har haft ett möte med SCA:s jaktledare för att nå en samsyn kring ett antal passager som måste nyttjas av parterna.
– Det ska vara helt klart var vi får gå och inte gå. Det är nolltolerans mot att komma in i ett angränsande jaktområde och om någon påskjuten älg lägger sig på fel sida så får det andra jaktlaget ta hand om viltet och köttet. Det är tråkigt att det blivit så här, känns som en tillbakagång till 1950-talet, säger Anders Hägglund.

Upplösning av viltvårdsområde kan komma att överklagas

Bandad hund

De kommer att köra med bandad hund under hela hösten vilket de annars endast brukar göra i närheten av väg 330 och Indalsälven.
– Den här säsongen blir det så. Vårt överklagande till förvaltningsrätten angående att upplösa viltvårdsområdet lär inte hinna behandlas på den här sidan årsskiftet, säger Anders Hägglund.

 

Marcus Nyberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev