Älgjakten i höst och vinter är hotad för många markägare i Timrå Norra VVO. Foto: Lars Nilsson

Upplösning av viltvårdsområde kan komma att överklagas

Premium

Länsstyrelsen i Västernorrlands län har upplöst Timrå Norra VVO, ett beslut som förvånar viltvårdsföreningens ordförande Anders Hägglund.
– Det här är en fråga som SCA har drivit på egen hand och fått med sig en privat markägare, säger Anders Hägglund.

Ordföranden i Timrå Norra VVO blev uppringd av Länsstyrelsen i Västernorrlands län och meddelades beslutet.

– Vi trodde att förslaget var nedröstat. På föreningsstämman röstade 28 mot och två för upplösandet. SCA hävdar att markarealsövervikten i omröstningen gäller. Länsstyrelsens jurist har tolkat att det är möjligt att upplösa viltvårdsområdet. Men som vi tolkar lagtexten så stämmer inte det. Dessutom är det inte diariefört på rätt sätt och mötesprotokollet som det hänvisas till är inte justerat, säger Anders Hägglund.

 

Litar på att rätt beslut har tagits

Länsstyrelsen i Västernorrlands län hänvisar till sin jurist och står fast vid att markarealsövervikten gäller vid omröstningen. Deras länsjurist tolkar lagen om viltvårdsområden som att det är 34 § som gäller. Det vill säga om fastighetsägare som äger mer än 1/5 av arealen röstat för upplösning på stämman så ska upplösning ske.

SCA konstaterar att beslutet har tagits och litar på att det är rätt.

– Det är Länsstyrelsen i Västernorrlands län som gör bedömningen om en upplösning kan ske med stöd av lagen om viltvårdsområden. Länsstyrelsen har tagit ett formellt beslut om upplösning så jag litar på deras juridiska bedömning att allt har gått rätt till, säger Roland Saitzkoff, avdelningschef Skog och Skötsel hos SCA.

 

Ska granska protokollen

Länsstyrelsen kommer nu att utreda upplösningen ytterligare efter uppgifterna om att protokollen från föreningsstämman inte var justerade.

– Gällande protokollen, så borde de ha varit underskrivna, vi är medvetna om detta och har begärt in de korrekta protokollen. När vi fått dessa så gör vi en bedömning om vi måste göra någon åtgärd i ärendet, säger Emil Lindberg, miljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Västernorrlands län.

 

”SCA vill bara förändra”

Anders Hägglund är besviken över den uppkomna situationen som han tycker kommer att missgynna viltvården.

– SCA hävdar litet jakttryck och dålig avskjutning, men det ligger ingen sanning i det. Vi har följt alla rekommendationer och legat bra till i avskjutningsstatistiken. Den här föreningen har funnits i 70 år. SCA vill bara lägga ned och förändra. Om det här vinner laga kraft kommer det att bli omöjligt att jaga på ett vettigt sätt med små smala skiften som skär genom området. Vi jobbar just nu med ett överklagande, säger Anders Hägglund.

Marcus Nyberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev