Två viltvårdsområden i Västernorrlands län har upplösts. Foto: Jan Henricson

Viltvårdsområde upplöst på grund av stora betesskador

Premium

Länsstyrelsen i Västernorrlands län har upplöst Salsåkers VVO och Timrå Norra VVO. 

Två viltvårdsområden i Västernorrlands län har upplösts av länsstyrelsen.

Timrå Norra Viltvårdsområde har på begäran av SCA upplösts på grund av stora problem med betesskador enligt skogsbolaget.   

 

”Jakttrycket måste öka markant”

Från mötesprotokollet framgår det att ett ökat jakttryck på markerna eftersträvas.  

”SCA vill med begäran om upplösning av viltvårdsområdet försöka att få jakten att bedrivas med mindre byråkrati som man tycker att det blir med ett viltvårdsområde och dess stadgar och lagstiftning. Jakttrycket behöver ökas markant för att komma åt betesskadorna. 

Framtidens jakt kan i stället bedrivas genom till exempel en jaktklubb, där SCA tillhandahåller mark tillsammans med de privata fastighetsägare som är intresserade av att upplåta sin mark i ett område tillsammans med SCA.”

Under ordinarie föreningsstämma röstade cirka 56 procent av de med företrädd markareal för en upplösning, vilket då blev fallet.

 

Styrelse saknas

Salsåkers VVO i Kramfors kommun har även det upplösts, efter begäran från markägare. Orsaken till detta är att Salsåkers viltvårdsförening inte har någon styrelse.

Länsstyrelsen i Västernorrlands län skriver i sitt beslut att eftersom ingen ordinarie årsstämma har hållits under 2021, och den senaste styrelsen valdes på ett år 28 februari 2020, så är det klarlagt att föreningens stadgar inte har följts och att styrelse saknas. Viltvårdsområdet upplöses därför på dessa grunder.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev