Jägare i Sverige bygger upp Viltvårdsfonden genom att betala 400 kronor för det statliga jaktkortet. Foto: Jan Henricson

Nu inleds arbetet att fördela jägarnas pengar

Premium

Tiden för att ansöka om bidrag ur Viltvårdsfonden har nu gått ut, och på Naturvårdsverket inleds arbetet med att besluta om vilka som ska få ta del av jägarnas pengar.

Nytt för i år är att jaktkritiska föreningar ska vara förhindrade att få bidrag.

Detta efter att den tidigare regeringen ändrat i förordningen som styr hur pengarna fördelas.

Genom det förtydligades regelverket från att medel ur Viltvårdsfonden kan utbetalas till organisationer ”som främjar viltvården” till att bidrag ur fonden endast kan ges till de ”som främjar jakt och annan viltvård”. Med tillägget ”eller andra liknande ändamål som är förenliga med jaktlagen”.

Svårare för jaktkritiker att få jägarpengar

Dubbla bidrag

En annan nyhet är att både riksorganisationer och lokalorganisationer kan få bidrag ur Viltvårdsfonden, även om dessa fått ett annat bidrag ur fonden. Också det efter ett beslut av den dåvarande S-regeringen.

Det innebär att en organisation som fått ett organisationsbidrag också kan få ett verksamhetsbidrag.

Enligt Naturvårdsverket ökar det flexibiliteten i bidragsgivningen. En organisation som fått ett annat statligt organisationsbidrag under året, kan emellertid inte få ett organisationsbidrag ur Viltvårdsfonden.

 

Bäst prioriteras

Från Naturvårdsverkets sida ser man positivt på att åtgärder som främjar viltvården görs i samverkan inom en riksorganisation och dess lokalorganisationer för att få ett samlat grepp och möjliggöra större effekt.
Om antalet ansökningar som kvalificerar sig för bidrag överstiger summan Naturvårdsverket har att fördela, 16,8 miljoner kronor, är det sådana med bäst förutsättningar att främja viltvården som prioriteras.

Beslut om vilka som får bidrag ska tas i början av nästa år.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev