Arjeplogs allmänningsskogar får inte upplåta generell småviltjakt på den mark som de sålt till staten. Foto: Kjell-Erik Moseid

Nej till att upplåta småviltjakt – sameby fick delvis rätt av regeringen

Premium

Arjeplogs allmänningsskogar får inte upplåta generell småviltjakt på den mark som de sålt till staten. En sameby överklagade och får nu delvis rätt av regeringen som upphäver länsstyrelsens beslut.

Länsstyrelsen i Norrbotten beslutade i augusti i år att upplåta björn- och älgjakt samt småviltsjakt till Arjeplogs allmänningsskogar från 1 september till 14 november 2021. Beslutet gav Arjeplogs allmänningsskogar även rätt att till annan upplåta småviltjakt under jaktåret 1 juli 2021 till 30 juni 2022.
Men det överklagades till regeringen av en sameby som menade att beslutet kunde skada och försvåra renskötseln. Något som Norran var först med att berätta om.

 

Ingen olägenhet

”Regeringen bedömer utifrån handlingarna i ärendet att det inte framgår att upplåtelsen av björn- och älgjakt samt småviltsjakt till Arjeplogs allmänningsskogar under den aktuella tiden innebär avsevärd olägenhet för renskötseln.”
Vidare anser regeringen att upplåtelsen inte skett i strid med rennäringslagen eller rennäringsförordningen.
Men.
”När gäller villkoret som anger att beslutet innebär att Arjeplogs allmänningsskogar har rätt att till annan upplåta småviltjakt under jaktåret 1 juli 2021-30 juni 2022 konstaterar regeringen att den angivna tidsperioden är längre än den för själva upplåtelsen, som är den 1 september- 14 november 2021.”

 

Inga underupplåtsler

Regeringen hänvisar därefter till att områden avsedda enbart för underupplåtelser inte får avsättas.
”Regeringen anser därför att en möjlighet att till annan upplåta jakt inte kan omfatta en tidsperiod som är längre än den för grundupplåtelsen. Regeringen anser sammantaget att det finns skäl att upphäva villkoret som ger Arjeplogs allmänningsskogar en generell rätt att till annan upplåta småviltjakt på den aktuella fastigheten. Samebyns överklagande i denna del ska därför bifallas.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev