Jakthundsklubbar och jägarföreningar i Norrbotten är starkt kritiska till länsstyrelsen. Anledningen är att länsstyrelsen är negativ till att regeringen vill ge svenska jägare förtur till fjälljakten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet förbereder en begäran om omprövning av beslutet om begränsad jakttid på ripa. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet begär omprövning av jakttiden på ripa

Premium

Regeringens beslut om begränsningar av jakttiden på ripa måste åtgärdas omgående, och jägareförbundet kommer att begära en omprövning.
– Det blev fel, och den enkla lösningen vore att erkänna felet och ändra beslutet, säger Gun Fahlander, ledamot av Jägareförbundets styrelse och ordförande i fjällrådet.

Boo Westlund Publicerad 20 maj 2021 - 11:30

Gun Fahlander.

Regeringens begränsningar av jakttiden på ripa har öppnat för diskussioner utifrån politiska ställningstagande, vilket är djupt olyckligt. Så ska inte jakttider hanteras.

Det säger Gun Fahlander och Mikael Samuelsson, båda ledamöter i Jägareförbundets styrelse, i en artikel på Jägareförbundets hemsida.

De båda konstaterar att det fanns goda skäl och forskningsstöd för en förlängd jakt på ripa, men att andra krafter i stället verkade för en begränsning.

Ett fåtal remissinstanser ville korta jakttiden på ripa, utan att redovisa stöd för sina åsikter i fakta och forskning.

 

Har tänkt fel

Mikael Samuelsson.

Att gå dessa organisationer till mötes visar enligt Jägareförbundet att regeringen tänkt fel.

”Det finns många orsaker till att jägarna och andra reagerar kraftfullt mot beslutet. Den kanske viktigaste aspekten är att det saknas logik och att detta får så stora konsekvenser,” säger styrelseledamoten Mikael Samuelsson i artikeln.

 

En begäran om ändring

Jägareförbundet förbereder en begäran om omprövning med målet att jakttiden ska pågå fram till den 15 mars. All fakta finns redan tillgängligt i tidigare underlag.

Vi kommer att uppvakta regeringen i frågan. Det är viktigt att regeringen inser att man tagit ett felaktigt beslut och är så storsint att man inte låter det gå prestige i frågan, utan omgående ändrar jakttiden, säger Gun Fahlander.

 

Kraftiga reaktioner

Hon konstaterar att det finns ett massivt stöd för en korrigering, inte minst inom det socialdemokratiska partiet.

Enligt Gun Fahlander kommer en begäran att skickas till regeringen och landsbygsminister Jennie Nilsson (S) under nästa vecka.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev