För att avslå licensansökan på ett vapen som detta hänvisar polisen till icke existerande regler, var ett argument i debatten i riksdagen om tjänstemannaaktivism. Foto: Lars-Henrik Andersson

Myndighetsaktivism i riksdagen

Tjänstemän i statliga myndigheter som låter egna intressen påverka sina beslut var föremål för en interpellationsdebatt i riksdagen under tisdagen. Kjell-Arne Ottosson (KD) nämnde både vargförvaltning och vapenlicenser som exempel på där myndighetsaktivism förekommer.

Civilminister Ardalan Shekarabi fick ta debatten med Kjell-Arne Ottosson, som gick ut hårt genom att nämna en rad områden där tjänstemäns personliga tyckanden påverkar för människor, inte minst boende på landsbygden, viktiga beslut.

– Det handlar om tolkningen av vattendirektivet, hur privata skogsägare tvingats stämma staten för att få ersättning för konfiskerad skog, vapenlicenser avslås med hänvisning till icke existerande regler och tjänstemän på Naturvårdsverket som tolkar riksdagsbeslutet så det överensstämmer med deras intressen.

 

Nyttig debatt

Riksdagsledamot Kjell-Arne Ottosson (KD). Foto: Riksdagen

Ottosson ansåg att det är dags att damma av det gamla tjänstemannaansvaret och han frågade civilministern om han tycker att regeringen gör nog.

Ardalan Shekarabi menade att det är bra och nyttigt för svensk statsförvaltning att frågan aktualiseras i riksdagen.

– Ska vi fortsätta att vara det framgångsrika land som vi varit vad gäller offentlig förvaltning gäller det att vi arbetar kontinuerligt med frågan. Den introduktionskurs för nyanställda som vi nu sjösätter är ett steg på vägen.

Kjell-Arne Ottosson konstaterade att det inte är tillräckligt. Tjänstemän som arbetat längre tid får inte glömmas bort. De behöver också påminnas om att det är lag och rätt och inte deras personliga intressen som gäller när de tar beslut, sa han.

 

Allvarlig fråga

Civilminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Fotograf Kristian Pohl/Regeringskansliet

Civilministern poängterade att även statstjänstemän har samma grundlagsskyddade rätt till föreningsfrihet, meddelarfrihet och yttrandefrihet, men att det inte innebär att de kan gå utöver lagen och låta egna intressen påverka rättstillämpningen.

Hans motdebattör svarade att han också håller föreningsfriheten högt, och att den är mycket viktig, men att det inte får hindra regeringen från att ta frågan om tjänstemannaaktivism på allvar.

Sammantaget kan sägas att Kjell-Arne Ottosson och Ardalan Shekarabi var i stort sett överens om vikten av opartiska tjänstemän.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev