Foto: Kjell-Erik Moseid

Myndighet säger nej till helikopterjakt på älg

Premium

Länsstyrelsen i Norrbottens län säger nej till Sveaskogs begäran om att avliva älgar med hjälp av helikopter, drönare och snöskoter.

Det var den 20 mars som Naturvårdsverket beslutade att bevilja skyddsjakt på 18 älgar i Harads, Norrbotten. Skyddsjakten får, enligt beslutet, pågå till mitten av april.

Naturvårdsverkets beslut: Sveaskog får skyddsjaga älg fram till mitten av april

Däremot fattade Naturvårdsverket inget beslut om Sveaskogs begäran att avliva älgarna med hjälp av motorfordon. Istället återvisade Naturvårdsverket frågan till länsstyrelsen i Norrbottens län.

 

Inga motorfordon

Nu har länsstyrelsen beslutat att det vid skyddsjakten inte får användas vare sig helikopter, snöskoter eller drönare. Länsstyrelsen motiverar sitt avslag med att den beslutade skyddsjakten på älg riskerar att innebära att viltet utsätts för lidande genom bland annat stress, om det sker med helikopter, skoter eller drönare.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut: ”Att använda motordrivna fordon vid jakt kan innebär en stor stress för älgar och andra djur. Stressen hos djuren kan orsaka skador som kastning av kalv (abort) samt traumatiska skador som till exempel frakturer, sårskador mm då djuren drivs i hög hastighet under högt motorljud, med hjälp av motordrivna fordon. Denna stress med åtföljande traumatiska skador som kan uppstå är ett lidande för djuren.

Under vintern och våren är älgarna extra känsliga, de ligger i en negativ energibalans och har begränsad födotillgång. Det är djup snö i området och snöns betingelser varierar kraftigt beroende på det omväxlande väderläget denna vinter. Snön kan gå från väldigt lös, tung, blöt och svårframkomlig för viltet till vass och skavande skare.

Troligen skulle fler älgar i området än som skulle jagas och påskjuts påverkas av jakt med motordrivna fordon.”

 

Ingen skyddsjakt

Sveaskog har i ett pressmeddelande, efter skyddsjaktbeslutet, uppgett att bolaget avstår från att genomföra den beslutade skyddsjakten på älg i Harads.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev