Sveaskog vill fortfarande få skyddsjakt på 50 älgar i Västerbotten och överklagar till Naturvårdsverket. Foto: Kjell-Erik Moseid

Sveaskog överklagar avslag på skyddsjakt

Länsstyrelsen i Västerbotten sa nej till Sveaskogs ansökan om att få skyddsjaga 50 älgar i ett område utanför Lycksele. Nu överklagar det statliga bolaget beslutet till Naturvårdsverket.

I ett pressmeddelande skriver Sveaskog att bolaget beklagar ”länsstyrelsens bristande förståelse för skadesituationen i Västerbottens ungskogar.”

Sveaskog skriver också att man fått många samtal från privata markägare som säger sig uppskatta att problematiken med betesskador lyfts fram.

 

Vandringsälg

Vidare anser Sveaskog att när avskjutningsmålen under ordinarie jakttid inte uppnås, medför det stora koncentrationer av vandringsälg vintertid inom vissa ungskogsområden.

”Dessa ungskogsområden drabbas då av stora betesskador med resultat att skogar som efter 20 års skogsskötsel borde utgöras av fem till sex meter höga träd, istället består av kraftigt nedbetade träd som knappt syns ovanför snötäcket.”

 

Starkt kritisk

K G Abramsson.

Jägareförbundet Västerbotten har varit starkt kritisk till Sveaskogs ansökan om skyddsjakt. K G Abramsson, ordförande för Jägareförbundet Västerbotten, skrev nyligen följande i en debattartikel:

”Utan känsla för etik och utan respekt för älgen och jägarna, söker bolaget nu extrema metoder för att sänka älgstammen.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev