Jägareförbundet bör få tillbaka det allmänna uppdraget enligt motionen. Foto: Martin Källberg

Motioner om återställt jaktligt uppdrag

Premium

Återställ Svenska Jägareförbundets allmänna uppdrag till hur det var utformat tidigare. Förslaget återfinns i två motioner till riksdagen.

Centerpartisterna Helena Lindahl och Peter Helander inleder sin motion med att fråga varför en väl fungerande verksamhet har förstörts. När regeringen vek sig efter att en privatperson anmält att jakt- och viltvårdsuppdraget borde upphandlas till EU, gick det fel.

Moderat motion: Jaga älg utan begränsningar

Vill se strid

Regeringen borde ha tagit striden med EU. Uppdraget omfattas inte av reglerna för offentlig upphandling, eftersom bidrag inte är upphandlingsbara. Något som bekräftats av oberoende juridisk expertis på offentlig upphandling.

Lindahl och Helander föreslår frågan om viltvårdsuppdraget åter tas upp med EU. Syftet är att återgå till den tidigare ordningen där Jägareförbundet får ett bidrag för att sköta delar av jakten och viltvården i landet.

Jakttider och fridlysning i riksdagen

Utan EU

Sten Bergheden motiverar sitt förslag på samma sätt. Men i hans motion behövs det inte några nya förhandlingar med EU, för att ge Jägareförbundet uppdraget tillbaka.

Allmänna uppdraget har fungerat mycket bra sedan det infördes för cirka 80 år sedan, och Jägareförbundet har skött det på ett mycket bra sätt. Det har inte funnits politisk majoritet för att göra dessa förändringar, och uppdraget ska därför återinföras som det var innan regeringen ändrade det i januari 2021, skriver Sten Bergheden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev