Jägareförbundets årsstämma får ta ställning till flera motioner som handlar om medlems- och organisationsfrågor. Foto: Lars Nilsson

Motioner med medlemmar i fokus

Premium

Av de 29 motioner som ska behandlas av Svenska Jägareförbundets årsstämma på Öster Malma den 13–14 augusti berör tio medlems- och organisationsfrågor.

Av de tre som kommer från styrelsen för Jägareförbundet Blekinge har Svenskjakt.se tidigare berättat om två av dem, varav en kan läsas här. Den tredje motionen handlar om motioner, då Blekingejägarna föreslår att årsstämman beslutar om ett system som kan sägas vara ett bäst före-datum för motioner.

För att det ska vara möjligt att följa vad som beslutats, men som ännu inte genomförts, föreslår man att förbundsstämman ska stämma av hur arbetet med tidigare beslut framskrider, och i de fall förutsättningarna har förändrats ge årsstämman möjlighet att bedöma om det ska stå fast eller revideras.

 

Längre tid för valberedare

Inte mindre än tre motionärer i form av länsjaktvårdsförbunden i Mittnorrland, Skaraborg och Värmland vill se en ny ordning för Jägareförbundets val av valberedning.

Med nuvarande ordning väljs de sex ledamöterna plus ordföranden för ett år i taget. Eftersom arbetet i valberedningen är långsiktigt och det är viktigt med kontinuitet för att hitta rätt personer till förtroendeposterna, föreslår man att tre ledamöter växelvis väljs för två år i taget.

 

Tävling för mejadresser

Willy Nilsson i Tärna jaktvårdskrets vill se ett ökat engagemang från medlemmarna för att få till fungerande jakt och viltvård. En nyckel till det är att medlemmarna är nåbara, skriver han i en motion som antagits av Jägareförbundet Västerbotten.

Därför föreslår Willy Nilsson att Jägareförbundet utlyser en tävling där de tre kretsar i landet som lyckats få in flest mejladresser och telefonnummer till sina medlemmar vinner en penningsumma där förstapriset är 10.000 kronor.

En tävling för att medlemmar ska få tillgång till Öster Malma föreslås också av Jägareförbundet Blekinge län. Något som Svenskjakt.se tidigare skrivit om.

 

En tävling för att medlemmar ska få tillgång till Öster Malma föreslås i en motion. Foto: Martin Källberg

Register för kretsar

Fredrik Remes, Västbergslagens jaktvårdskrets, har också han förslag med bäring på bättre medlemskontakter. I en motion som antagits av Jägareförbundet Dalarna, föreslår han att särskilda förtroendevalda i kretsarna ska kunna få ut medlemsregister, och dessutom kunna göra korrigeringar av exempelvis mejladresser. På det sättet slipper man gå omvägen via förbundets tjänstemän, vilket tar tid både från dem och de förtroendevalda, enligt motionären.

 

Förbundets mejlkonto

Om e-postadresser handlar även en motion från Hedemora-Säters jaktvårdskrets, som föreslår att förtroendevalda och kretsar ska få tillgång till Jägareförbundets domänadress @jagareforbundet.se.

Det är viktigt att förtroendevalda har ett mejlkonto som är knutet till Jägareförbundet för att därigenom signalera ett starkt och enat förbund, skriver man i motionen, som överlämnas till förbundets riksstämma av länsförbundsstämman i Dalarna.

 

Stöd från konsulenter

Med utgångspunkt i en motion från styrelsen för Österlens jaktvårdskrets vill Jägareförbundet Skåne se ett större stöd från förbundets tjänstemän.

I motionen föreslås att förbundet får i uppgift att se över hur länsföreningar som Skåne och andra föreningar med större verksamhet på ett bättre sätt ska få aktivt stöd från tjänstemannaorganisationen när aktiviteter för medlemmarna genomförs.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev