Jägareförbundet Blekinge anser att Jägareförbundets satsning Jakten på framtiden 2024 behöver utvärderas. Foto: Olle Olsson

Jakten på framtiden ifrågasätts

Premium

Jägareförbundet Blekinge föreslår att Jägareförbundets stora satsning Jakten på framtiden utvärderas innan arbetet går vidare.

Svenska Jägareförbundets projekt Jakten på framtiden har tagits fram i en omfattande förankringsprocess med medlemsundersökning, workshops, seminarier och möten. Arbetet med Jakten på framtiden inleddes redan 2012. Efter att ha arbetat mot de mål som sattes upp, togs ett omtag 2017 då Jakten på framtiden 2024 startade.

I stora drag grundar sig Jakten på framtiden på vad medlemmarna prioriterar och vad de förväntar sig av förbundet, vilka utmaningar jakten och viltförvaltningen står inför, och hur tjänstemän och förtroendevalda ska arbeta för att nå uppsatta mål. Exempelvis inom medlemsrekrytering, opinionsbildning och kommunikation.

Jakten på framtiden 2024 antogs av förbundsstämman som hölls i Kiruna 2018.

 

Antogs av länsstämma

Nu anser styrelsen i Jägareförbundet Blekinge att inriktningen har förändrats jämfört med vad som anges i ursprungliga dokument. Från att ha haft fokus på jakt och viltvård, lokal förankring samt etik, har målfokus flyttats från dessa grundläggande principer till nya deviser som ”Mer jakt åt medlemmarna” och ”Jakt är kul”, skriver man i en proposition som antogs av länsförbundets årsstämma som hölls i mitten av maj.

 

”Lämpligt att göra en avstämning”

Därför vill man att Jakten på framtiden utvärderas, ja rent av pausas, under tiden som en utvärdering görs. Nu genomsyrar målen i Jakten på framtiden i stort sett allt som Jägareförbundet arbetar med, så hur ska en paus gå till?

Linda Mattisson-Olsson. Foto: Privat

Svensk Jakt ställde frågan till ordföranden för Jägareförbundet Blekinge, Linda Mattisson Olsson.

– I alla organisationer där det pågår ett utvecklingsarbete genomförs utvärderingar av hur arbetet går, och hur uppsatta mål nås. Nu har det gått ett par år efter att beslut togs, och då är det lämpligt att göra en avstämning. Det dagliga arbetet fortsätter ändå, säger Linda Mattisson Olsson.

 

Jakten på rådjur

Jägareförbundet Blekinge menar att vissa områden som betonades inledningsvis i arbetet med Jakten på framtiden har kommit i skymundan. Som ett exempel på det nämner Linda Mattisson Olsson den omdiskuterade frågan om jakt på rådjur under sen vinter och vår.

Jakttider på rådjur delar Svenska Jägareförbundet

– Det är ett konkret exempel där vi menar att två prioriterade områden inte fick genomslag, etik och kommunikation. I de workshops som jag deltog i trycktes det på behovet av ökad kommunikation mellan förbund och länsföreningar och det anser jag inte att man levt upp till, säger Linda Mattisson Olsson.

 

Senare reaktion

Torbjörn Larsson.

Jägareförbundet Blekinges förslag går nu vidare till Svenska Jägareförbundets årsstämma som ska genomföras den 13–14 augusti på Öster Malma.
Förbundets ordförande Torbjörn Larsson vill i dagsläget inte kommentera den kritik mot hur förbundet arbetar med Jakten på framtiden, som framförs.

– Nej, vi gör inte det med motioner som kommer in till stämman. Förslaget från Blekinge ska behandlas i vanlig ordning, och jag vill inte föregå styrelsens yttrande, som kommer i god tid före stämman, säger Torbjörn Larsson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev