Skog

Staten kan inte hindra privata skogsägare från att avverka sin skog utan att betala ersättning, slår Mark- och miljööverdomstolen fast. Foto: Lars-Henrik Andersson

Motgång för staten i ännu en domstol

Skogsägare som stämt staten för att de inte fått ersättning då de inte fått tillstånd att avverka skog har fått rätt i ännu en domstol. Den här gången i Mark- och miljöverdomstolen.

Förra året kom Mark- och miljödomstolen fram till att staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare som inte fått ersättning då de nekats rätt att avverka skog som bedömdes ha extra höga naturvärden.

Domen överklagades av staten till Mark- och miljööverdomstolen, som i ett domslut fastställer domen. Markägarna ska få ersättning för sin skog. Summan höjs dessutom till 19 miljoner kronor.

 

Kan överklagas

En av de fem parter som stämt staten är Tärna Stensele och Sorseles allmänningsskog.

– Det är såklart att vi är jättenöjda. Det har varit en ödesfråga för oss. Vi är nöjda med utfallet, säger Anders Pettersson, förvaltare av Tärna-Stensele och Sorseles allmänningsskog, till SVT Västerbotten.

Han tillägger att det inte går att ta ut allt för mycket i förskott, eftersom domen går att överklaga till Högsta domstolen.

Enligt domen i Mark- och miljööverdomstolen ska staten också betala motpartens rättegångskostnader.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev