Lavskrika. Foto: Kenneth Johansson

Naturvårdsverket överklagar ”lavskrikedomarna”

Förra året beslutade Skogsstyrelsen att säga nej till fem avverkningsanmälningar med hänsyn till att det fanns lavskrikor i områdena. I början av oktober i år upphävde mark- och miljödomstolen Skogsstyrelsens beslut. Nu överklagar Naturvårdsverket domarna.

Under sommaren 2016 beslutade Skogsstyrelsen att säga nej till fem avverkningsanmälningar med hänsyn till att fågelarten lavskrika finns i områdena. Lavskrikans bevarandestatus i området bedömdes vara hotad om skogen avverkades.

Besluten var de första i sitt slag sedan Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket i juni förra året beslutade om gemensamma riktlinjer för handläggning av artskyddsärenden i skogen.

Besluten överklagades av markägarna och i början av oktober upphävde mark- och miljödomstolen i Östersund samtliga beslut med huvudmotivet att det är länsstyrelsen som ska fatta beslut som rör artskyddet och inte Skogsstyrelsen.

 

”Spretar åt olika håll”

Nu överklagar alltså Naturvårdsverket mark- och miljödomstolens domar. Naturvårdsverket skriver på sin hemsida att ”motivet är att det behövs klargörande praxis om hanteringen av samrådsbesluten om artskydd för fåglar i skogen, eftersom domar från mark- och miljödomstolsdomarna spretar åt olika håll.”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev