lördag 18 september

Publicerad 21 januari 2020 - 08:23

Den proposition om reglering av vapenmagasin som inrikesminister Mikael Damberg (S) lagt fram kommer att röstas ner i riksdagen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Motförslag om vapenmagasin

Premium

Inför riksdagens behandling av regeringens proposition om tillståndsplikt för magasin, har de borgerliga partierna lagt ett antal motförslag. M, KD, L, C och SD yrkar avslag på regeringens förslag, vilket innebär att det kommer att falla.

Mikael Damberg (S).

Den gångna helgen bjöd inrikesminister Mikael Damberg (S) i en debattartikel i Aftonbladet in övriga riksdagspartier för att räta ut vad han kallade för missförstånd, och för att nå samsyn kring förslaget att reglera löstagbara vapenmagasin.

Att döma av de motioner som de borgerliga partierna lämnat i riksdagen kommer en samsyn på regeringens villkor bli svår att nå.

Samtliga partier sågar i mer eller mindre kritiska ordalag förslaget om tillståndsplikt för löstagbara magasin. Däremot har de flera motförslag till hur kriminella ska hindras att inneha magasin som polisen inte kan göra något åt.

 

Flera vapenförslag

Liberalerna med Johan Pehrson i spetsen föreslår att alla som har vapenlicens också ska ha rätt att inneha löstagbara magasin. Däremot ska det krävas licens för sådana magasin i de fall innehavaren inte har vapenlicens. Det skulle lösa problemet för jägare och sportskyttar, men riskerar att fortfarande ställa till det för samlare, muséer och försvaret.

Johan Hedin, (C).

Centerpartiets Johan Hedin beskriver i en motion vilken liten effekt regeringsförslaget skulle ha på skjutvapenvåldet, och hur det drabbar jägare, sportskyttar och samlare på ett sätt han inte anser rimligt.

Hedin för i motionen fram flera förslag på vapenområdet, bland annat att licenshanteringen ska överföras från polisen till en ny myndighet. Han vill också stärka skrivningarna gällande beslag och förverkande om det behövs för att polisen ska kunna beslagta vapenmagasin.

 

Ger alternativ

Sverigedemokraternas Adam Marttinen står som förstanamn på en motion, som också yrkar att riksdagen avslår regeringens proposition. Det går att öka polisens möjlighet att beslagta vapenmagasin genom åtgärder som inte går ut över legala vapenägare. Något som kan ske genom en revidering av reglerna för förverkande, skriver Sverigedemokraterna.

Moderaterna och Kristdemokraterna har gått samman och yrkar i en gemensam motion att regeringens magasinförslag avslås av riksdagen.

 

Jagar poäng

Sten Bergheden (M).

Sten Bergheden (M).

I stället för att ge polisen de resurser de verkligen behöver för att bekämpa gängkriminaliteten ägnar sig regeringen åt att jaga enkla poäng, sägs det i motionen som bland andra har Sten Bergheden (M) och Mattias Ingesson (KD) som undertecknare.

I likhet med flera andra partier anser man att brottsbalkens bestämmelser vid förverkande kan skärpas. En sådan skärpning kan vara en uttrycklig befogenhet att beslagta och förverka löstagbara magasin som påträffas i kriminella miljöer och i sammanhang där det kan misstänkas att de kommer att användas vid brott, skriver kristdemokrater och moderater.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram