En klassiker i svenska jägares livremmar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Morakniv varslar personal

På grund av minskad efterfrågan varslar Morakniv i Mora personal om uppsägning.

Svensk Jakt Publicerad 10 mars 2022 - 15:45

En klassiker i svenska jägares bälten. Så kan man väl beskriva morakniven, där den röda, lättslipade med mjukt rundat skaft kanske är den första modell man tänker på av företagets utbud av knivar.

På torsdagen meddelade Morakniv att man på grund av minskad efterfrågan tvingas varsla personal. Det rör sig 24 anställda – 15 kollektivanställda och 9 tjänstemän.

 

En anpassning

– Det har varit en oerhört tung dag. Att hantera den här typen av information och frågor är väldigt ledsamt, men vi måste anpassa oss efter det rådande läget på marknaden, säger Johan Burtus, CEO för Morakniv i ett pressmeddelande.

Företaget förklarar att man under större delen av pandemitiden har haft aktiva kunder och ett bra marknadsläge med goda framtidsutsikter.

Sedan hösten 2021 har emellertid orderingången varit ostabil vilket tvingat Morakniv att säga upp visstidsanställda, och göra ändringar i produktionen.

 

Svårbedömt läge

Ökad inflation, stigande konsumentpriser och störningar på exportmarknaden har bidragit till osäkerheten. Kriget i Ukraina och osäkerhet på den europeiska marknaden har ytterligare försämrat situationen.

– Affärsläget i närtid är mycket svårbedömt, 2022–2023 kommer sannolikt vara turbulenta och periodvis svaga. Långsiktigt hoppas vi dock på en positiv utveckling och tillväxt för Morakniv, säger Johan Burtus.

Morakniv

Resan för Morakniv börjar 1891 när Frost-Erik Erson återvände hem till byn Östnor i Mora efter fyra år i Nordamerika. När han startade sin åkdonsfabrik såddes det första fröet till det som så småningom skulle bli företaget och varumärket Morakniv som vi känner det idag.
I början tillverkade Frost-Erik endast knivar för fabrikens interna bruk, men produktionen skulle snart komma att växa och allt fler knivar kan skickas ut i såväl Sverige som världen. Idag omsätter Morakniv närmare 220 miljoner kronor, varav över 70 procent säljs utanför Sverige.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram