Publicerad 21 oktober 2019 - 16:14

Inte heller Säkerhets- och integritetsnämnden ställer någon till svars för avlyssningen Karl Hedin utsattes för när han misstänktes för grovt jaktbrott. Foto: Jan Henricson

”Moment 22 i rättsapparaten”

Premium

Säkerhets- och integritetsnämnden har nu lämnat sitt yttrande om den telefonavlyssning som Karl Hedin utsatts för då han misstänktes för jaktbrott.
– Rättsapparaten har hamnat i ett moment 22 där alla vet att fel begåtts men ingen enskild lastas för att ha begått felet, säger hans advokat Sven Severin.

Sven Severin.

– Det råder ju ingen tvekan om att Karl Hedin har varit avlyssnad i strid med gällande lagstiftning och telefonavlyssning betraktas som en mycket integritetskränkande åtgärd. Trots det blir ingen straffad eller ens kritiserad, säger advokat Sven Severin.

Bakgrunden är att när åklagare Lars Magnusson vände sig till Västmanlands tingsrätt och begärde att få inleda telefonavlyssning av Karl Hedin, så saknades förutsättningarna för att godkänna telefonavlyssningen.

 

Överstiga två år

Enligt lagen ska straffet för det enskilda brottet som en person är misstänkt för överstiga två års fängelse.

Eller som riksåklagaren skriver i sitt beslut: ”Av lagrummets ordalydelse följer att det är det enskilda brottets straffvärde som ska överstiga två års fängelse. Det framgår också av förarbetena att lagstiftarens avsikt inte varit att det ska göras en samlad bedömning av brottslighetens straffvärde när det är fråga om flera brott (prop.2002/03:74 s. 34).”

 

Misstänkt för flera brott

Karl Hedin var misstänkt för grovt jaktbrott, men då ingen dömts till mer än två års fängelse för grovt jaktbrott i Sverige fanns det inte lagligt stöd för att inleda telefonavlyssningen.

Men han var ju från början misstänkt för en rad olika brott som sammanlagt skulle kunnat ge mer än två år, det borde ju räcka för att inleda telefonavlyssning, eller? Nej.

Man får inte lägga samman straffvärdet för olika brott för att komma upp till ett straff som överstiger två år och på så sätt göra avlyssningen tillåten.

 

”En tummetott”

Säkerhets- och integritetsnämnden skulle ha kommit med sitt uttalande redan i maj. Så blev det inte. Men i fredags kom svaret, som dock ”bidde en tummetott”.

Så här skriver nämligen nämnden: ”Riksåklagaren har i beslut den 12 mars 2019 prövat vissa förhållanden hänförligt till ansökan om hemlig avlyssning och inte funnit anledning att inleda förundersökning mot åklagare eller domare för deras agerande…Något annat förhållande som nämnden är skyldig att anmäla har inte uppmärksammats vid kontroll. Nämnden beslutar att avsluta ärendet.”

 

Inte straffbart

Riksåklagaren konstaterade alltså att det begåtts fel när begäran om telefonavlyssning begärdes och godkändes, men inte tillräckligt mycket fel för att det ska vara straffbart. Detta trots att regeringen nu diskuterar en ändring av lagen så att samma agerande i framtiden inte ska vara straffbart.

– Man skyddar den som verkar inom systemet, konstaterar Sven Severin.

 

Leif Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram