En man som misstänks för grov olaga jakt på varg får behålla sina vapen, efter att kammarrätten bedömt bevisningen mot honom.

En man som misstänks för grov olaga jakt på varg får behålla sina vapen, efter att kammarrätten bedömt bevisningen mot honom. Arkivfoto: Lars-Henrik Andersson

Misstänkt för grovt jaktbrott får vapen tillbaka

En jägare som misstänkts för grovt jaktbrott får behålla sina vapen, trots att både polis och förvaltningsrätt ansåg att de skulle omhändertas. Enligt kammarrätten är inte bevisen i utredningen sådana att mannens vapenlicenser kommer att återkallas.

Dagens Juridik berättar om den 28-årige jägaren som fick sina vapen tagna i beslag efter att han misstänkts för grov olaga jakt när en varg dödades 2019. Enligt polisen fanns det risk för att vapnen skulle komma att missbrukas.

Mannen begärdes häktad, men tingsrätten i Mora avslog åklagarens yrkande. Tingsrätten fann inte att det fanns sannolika skäl för misstanken om grovt jaktbrott. Detta använde 28-åringen som argument när han vände sig till förvaltningsrätten för att få Polismyndighetens beslag av hans vapen upphävt.

 

Överklagande avslogs

Men, menade Förvaltningsrätten i Falun, brottsmisstankarna var tillräckliga för att vapnen skulle förbli omhändertagna för att eliminera risken för missbruk. Några särskilda omständigheter som talar mot omhändertagande har inte framkommit, motiverade förvaltningsrätten. Därför avslogs överklagandet, skriver Dagens Juridik.

 

Svag bevisning

28-åringen nöjde sig inte med det utan överklagade till Kammarrätten i Sundsvall. Där konstaterade man att när en domstol överprövar ett beslut angående omhändertagande av vapen ska den ursprungliga situationen, den som var när polisen beslutade om beslaget, ligga till grund för prövningen.

Emellertid går det inte att bortse från vad som hänt efter att vapnen omhändertogs, anser domstolen.

Och under den tiden har misstankarna inte stärkts gentemot mannen. Fortfarande gäller att bevisningen är så svag att den inte räckte för att häkta jägaren.

Därför, skriver Dagens Juridik, bedömer kammarrätten att utredningen inte är så stark att det bedöms som sannolikt att mannens vapenlicenser kommer att återkallas efter att målet prövats i domstol. Vapnen ska därför återlämnas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev