Malin Larsson (S) har ställt en skriftlig fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) med anledning av älgjakt i djup snö. Foto: Riksdagen & Lars-Henrik Andersson

Ministern svarar om älgjakt i djup snö

Kritiken lät inte vänta på sig när Holmen skog plogade upp skogsbilvägar för att kunna jaga älg i meterdjup snö inom Björna älgskötselområde i Västernorrland i slutet av januari.

Länsstyrelsen såg inget problem med att den planerade älgjakten genomfördes av Holmen, men Jägareförbundet Mitt Norrland begärde att den skulle stoppas.

Jägareförbundet kräver stoppad älgjakt i djupsnö – nekas av länsstyrelsen

Uppgifter kom att så också skett, men det visade sig att Holmen skog flyttat jakten till ett annat område, efter samråd med renskötseln.

Ledamot reagerade

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Malin Larsson reagerade på händelsen, som hon ansåg oetisk. Hon lämnade in en skriftlig fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Malin Larsson anförde bland annat att: ”Älgkorna är dräktiga denna tid på året och kan kasta sina foster om de utsätts för stress. En älgko är dräktig åtta månader och har denna tid gått ungefär halva dräktighetstiden, och kalvfostren är stora som rådjur.”

Fråga till ministern

Hennes fråga till Peter Kullgren löd:

”Vad anser ministern om januarijakt på dräktiga älgkor i djupsnö, och överväger ministern några åtgärder för att begränsa djupsnöjakt på älgko?”

Följer utvecklingen

Ministern skriver i sitt svar att han tänker följa utvecklingen i frågan noga:

”Länsstyrelsen har möjlighet att begränsa jakttider för en viss viltart om det behövs med hänsyn till snö-, is- eller temperaturförhållanden. Den här regeringens utgångspunkt är att den operativa viltförvaltningen så långt som möjligt ska vara decentraliserad. I dagsläget har den nya förordningen varit i kraft under drygt en säsong och jag avser att följa utvecklingen noga.”

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev