Näringsminister Ibrahim Baylan (S). Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet

Minister ställs mot väggen om Girjasutredningen

Kritiken växer mot utredningen av en ny renskötsellag.
Bland annat ifrågasätts den snäva tidsramen och att utredningen inte tar hänsyn till lokalbefolkning, jägare, turism och skogsbruk. Trots att det finns ett riksdagsbeslut om att göra det.

Fredagen den 15 oktober hade kommittén som ska utreda en ny renskötsellag i spåren av Girjasdomen sitt första möte. Utredningen ska pågå i fyra år men redan om ett år ska kommittén presentera ett delbetänkande som handlar om i vilka områden samebyarna har ensamrätt till jakt och fiske är.

– Tidsramen är för snäv. Det går inte att stressa fram ett delbetänkande i en sådan stor fråga på så kort tid, säger Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot och ledamot i kommittén.

All jakt i stora delar av Norrland hotad – Jägareförbundet slår larm

Isak From.

Även riksdagsledamoten Isak From (S), också han ledamot i kommittén, är kritisk till den snäva tidsramen för delbetänkandet:

– Jag tycker man borde ha haft ett annat upplägg. Att kommittén begär förlängd tid eller att man väver in delbetänkandet i slutdelarna. Delbetänkandet måste komma att hanteras även i slutbetänkandet, säger han till Sameradion och SVT Sápmi.

Vill se fler röster i utredningen om en ny renskötsellag

Den 22 juni i år klubbade riksdagen igenom ett tillkännagivande som går ut på att utredningens direktiv ska kompletteras med förslag som tar hänsyn till samers rätt men också beaktar lokalbefolkningens och övriga svenskars tradition, intresse och behov av att jaga och fiska på det sätt som skett under lång tid.

 

Ökar spänningarna

Kjell-Arne Ottosson.

– Detta ska ske i en inkluderande dialog med berörda parter för att hitta en hållbar väg framåt. Nuvarande utredningsdirektiv har skapat en stor osäkerhet hos lokalbefolkningen och andra som i generationer jagat och fiskat i de områden som nu samebyn Girjas fått ensamrätt till. Dessa grupper nämns inte i direktiven och inte heller de organisationer som samlar jägare.

– Direktiven bör också i större grad beakta annan näringsverksamhet som skogsbruk och turism. En majoritet i riksdagens ansåg att direktiven till den parlamentariska kommittén är alltför svaga på dessa punkter och att nuvarande direktiv riskerar att öka de spänningar som finns istället för att minska dem, säger Kjell-Arne Ottosson.

Hård jägarkritik mot regeringens utredningsdirektiv

Han berättar att under mötet i fredags fick han inga signaler på att nya direktiv var på väg från regeringen.

Därför har han skickat en skriftlig fråga till näringsminister Ibrahim Baylan.

– Vi undrar när vi kan förvänta oss att få nya direktiv som är utformade i enlighet med majoritetsbeslutet i riksdagen?

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev