Publicerad 10 december 2019 - 14:53
Mer vilt på sjukhusmenyn
Sjukvården i Kronobergs län kommer att ha mer vildsvinskött på menyn, det har regionstyrelsen beslutat om i dag.
Initiativet kommer från Ida Eriksson (M), ledamot i Region Kronobergs styrelse och även i Moderata ungdomsförbundets styrelse.
– Det har beslutats om 900 kilo vildsvinskött per år till en början, för att se hur det faller ut. Sedan får man utvärdera och eventuellt öka, säger Ida Eriksson.
Vildsvinsköttet kommer främst att serveras till patienter och personal på regionens sjukhusrestauranger, men även i regionhusets personalmatsal. Man har tidigare serverat vildsvinskorv, men nu kan det bli fråga om andra rätter.
Ryssbygymnasiet
Detaljerna ska utformas av kostchefen, men klart är att köttet ska anskaffas i samverkan med Ryssbygymnasiets jakt- och viltvårdslinje.
– Eftersom det krävs stora kvantiteter blir det frågan om fryst kött. Inköpen sker inom ramen för budgeten, säger Ida Eriksson.
Hennes förhoppning är att vildsvinskött i de offentliga köken ska öka efterfrågan i regionen. Det i sin tur kan leda till att fler vildsvin skjuts och att vildsvinsstammen minskas.
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.