Åtvidabergs kommun ligger i det viltrika Östergötland. Foto: Anders Jarnemo

Äldre ska få äta mer vilt

Vilt som skjuts av kommunjägarna i Åtvidaberg ska komma kommunens äldre medborgare till gagn.

Åtvidabergs kommun ska göra så kallade återtag av vilt, framför allt vildsvin och dovvilt men kanske i framtiden även älg, som skjuts av kommunjägarna.

Inlämning av vilt kommer att ske till de lokala vilthanteringsanläggningarna och sedan serveras inom äldreomsorgen.

 

60 portioner

– Vi verkar i ett område med otroligt mycket vilt och har tidigare köpt in mindre mängder viltkött. Men vi vill öka andelen vilt i våra kommunala måltider och den här satsningen med återtag är helt ny. Det blir mer stabilitet i inköpen, mer återkommande, men beror i sin tur på när det skjuts vilt, säger kommunens kostchef Jenny Pettersson.

Kommunen serverar dagligen 60 portioner per lunch och 60 per middag till sina äldreboenden. Måltiderna tillagas i ett centralkök. Den 29 oktober ska kommunens kockar få en introduktion i viltkunskap, information om styckningsdetaljer, tillvaratagande och tillredning av de olika delarna på viltet.

 

Tre vilt per år

Man börjar med att köpa in tre vilt per år som återtag från kommunjägarna.

– Eventuellt kan vi utöka längre fram, i förlängningen även kanske till skola/förskola, säger Jenny Pettersson och fortsätter:

– Jag är övertygad om att det kommer att tas emot jättebra. Vi har haft vilt på menyn förut och det har förekommit önskemål om detta. Vi får även frågor från medborgarna i kommunen om hur vi tänker kring vilt, så ett intresse finns definitivt. Det ligger i tiden också, att upphandla mer klimatsmart och ha en hållbar livsmedelsproduktion.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev