Naturvårdsverket har presenterat sin nationella förvaltningsplan för vildsvin. Ökad jakt på suggor och större efterfrågan på vildsvinskött kan tillsammans med andra åtgärder hålla vildsvinsstammen i Sverige på en hanterbar nivå. Foto: Kjell-Erik Moseid

Mer samverkan förordas i vildsvinsplan

Premium

Om fem år ska kostnaderna för vildsvinsskadorna i jordbruket ha halverats. Antalet viltolyckor med vildsvin inblandade ska inte vara fler än 3.000. Det är två av målen i Naturvårdsverkets nationella förvaltningsplan för vildsvin, där en reviderad version blev klar i dagarna.

Den övergripande målsättningen med Naturvårdsverkets förvaltningsplan är att vildsvinsstammen ska vara hållbar, kontrollerad och frisk. Den ska också vara anpassad till regionala och lokala förutsättningar.

Vidare sätter man upp några resultatmål. Om fem år ska antalet viltolyckor i trafiken med vildsvin inte uppgå till fler än 3.000 per år, kostnaderna för vildsvinens skador på jordbruket ska ha halverats, och insatserna för att minska skador på till exempel trädgårdar och golfbanor ska ha ökat.

För att nå dig ska det år 2025 finnas en naturlig efterfrågan på vildsvinskött i handeln och vildsvin ska serveras i skolor och boenden. Om tre år ska samverkan mellan de aktörer som förvaltar vildsvinsstammen vara etablerad med ett naturligt arbetssätt.

 

Samverkan förordas

Naturvårdsverkets förvaltningsplan är i första hand ett stöd för länsstyrelserna i deras arbete med regionala planer.

Den kan också läsas ur ett lokalt perspektiv. Ja, ända ner på jaktlagsnivå går det att hämta tips och idéer ur planen, särskilt för jägare och markägare där vildsvinen är ett nytillkommet vilt.

Så särskilt mycket nytt vad gäller hur jakten ska bedrivas för att vara så effektiv som möjligt finns inte. Det handlar om samverkan mellan jägare och markägare, samverkan mellan jaktlag när jakten bedrivs, jaktmetoder vid ordinarie jakt och en särskild avdelning angående skyddsjakt.

 

Utfodring kan förekomma

Utfodring av vildsvin ska i princip inte bedrivas, men kan fungera avledande under vissa förutsättningar för att genom det minska skadorna på jordbruket. I planen nämner också Naturvårdsverket att utfodring är ett sätt att samla vildsvin för att drevjakten ska bli effektivare. På mindre marker ska utfodring inte bedrivas, särskilt inte nära jordbruksmark.

Flest vildsvin skjuts vid åteljakt. Naturvårdsverket förordar att fler hondjur skjuts, och det är på åtlarna det är enklast att se vilka suggor som inte har kultingar. På åtlarna ska i första hand unga vildsvin, gyltor och suggor fällas, anser man.

 

Avstånd för åtel

Något som sticker ut i förvaltningsplanen är hur Naturvårdsverket ser på lockande av vilt från annans jaktområde. Bäst är att komma överens jaktgrannar emellan, men om inte det sker anser verket att ett avstånd på 100 meter från gränsen är tillräckligt långt.

I jaktlagen finns inga avstånd angivna för när till exempel en åtel utgör lockande av vilt, och det har varit ett ständigt diskussionsämne och i vissa fall blivit både polis- och domstolsärende. Jägareförbundet rekommenderar ett avstånd på minst 200 meter.

Den som vill läsa hela Naturvårdsverkets förvaltningsplan för vildsvin kan klicka här.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev