För att öka intresset för vildsvinsjakt ska Livsmedelsverket föreslå enklare regler för hur jägare ska kunna sälja sitt kött. Foto: Jan Henricson

Utredning för enklare vildsvinsregler

Livsmedelsverket har nu inlett arbetet med att ta fram enklare regler vid försäljning av vildsvinskött. Regeringsuppdraget ska redovisas den 30 november.

Att förenkla reglerna för när en jägare får sälja vildsvinskött direkt till konsument, utan att behöva ta vägen via en vilthanteringsanläggning, har länge varit ett önskemål från organisationer och politiker.

Livsmedelsverket fick regeringens uppdrag i somras, efter en lång tids debatt, om vad som kan göras för att öka efterfrågan på vildsvinskött, och därmed stimulera till en ökad jakt för att hålla ner stammen.

 

Volymer och kostnader

Dåvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) sa vid flera tillfällen, bland annat i riksdagsdebatter, att han var positiv till att reglerna förenklades, men att det inte fick ske till priset av försämrad livsmedelshygien eller sämre köttkvalitet.

Därav uppdraget till Livsmedelsverket som inte bara ska lämna förslag på förenklade regler, utan också analysera vilka volymer vildsvinskött som på så sätt görs tillgängligt på marknaden, och vilka kostnader det skulle innebära.

I går, tisdag, tog arbetet fart på allvar då Livsmedelsverket arrangerade en workshop med ett 20-tal deltagare. Bland andra Jordbruksverket, SVA och Naturvårdsverket.

– Det är positivt och viktigt att många vill vara med i arbetet. Genom en bra dialog får vi ökad kunskap om varandras behov och vilka förutsättningar vi har att förhålla oss till, säger Arja Helena Kautto, projektledare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

 

Tysk modell

I uppdraget ingår att Livsmedelsverket också ka ta intresseorganisationer till hjälp i arbetet med att få fram förslag till enklare regler.

Svenska Jägareförbundet har tillsammans med LRF tidigare lanserat ett förslag som bygger på en tysk modell där man tagit fram metoder för att garantera att trikinsmittat kött inte kommer ut i handel.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev