fredag 29 mars

Opinion

”Morkulljakten var en fantastisk jaktform då hela familjen kunde följa med ut i sommarkvällen för att slåss med mygg, lyssna på fågelsång och morkullsträck.” Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Sommarjakt på morkulla mer värt än ekorrjakt”

Driv frågan om sommarjakt på morkullhanar i stället för att införa jakt på ekorre. Varför vi i södra Sverige ska jaga råbock om våren är också svårt att förstå.

Som framgår av Svensk Jakt nr 4 vill förbundsstyrelsen köra över sex länsjaktvårdsföreningar i södra delen av landet, angående vårjakt på råbock och förlängd jakt med februari månad på get och kid.

Råder diktatur i Svenska Jägareförbundet?

Lovlighetstider kan ju vara olika i olika delar av Sverige. I mina trakter i Småland har vi inga problem med att fälla de rådjur vi vill med nuvarande jakttider, då vi har god hjälp av alla lodjur.

 

Befogat under kriget

Ändra förresten starttiden för lodjursjakt i Sydsverige till 1:a eller 15:e februari. Det är inte särskilt etiskt att jaga dem under brunsten. Dessutom har vi klent med snö i mars, och då är de svårjagade vilket gör tilldelningarna svåra att fylla.

Man vill också återinföra jakt på ekorre med hänvisning till kött- och pälsvärde. Hade det varit under krigstiden på 1940-talet kunde dessa skäl varit befogade. Päls var värdefullt fram till 1980-talet.

På Växjö marknad 1959 fick jag 375 kronor för hundra ekorrskinn. För en 16-åring var det stora pengar på den tiden. I dagsläget går det knappast att sälja några skinn över huvud taget, allra minst ekorrskinn.

Folk som inte jagar undrar ju nu om jägarna blivit helknasiga som ska börja äta ekorre.

 

Driv morkulljakten

Nej, driv i stället att vi ska få tillbaka sommarjakten på sträckande morkullhanar i juni. Endast hanar knortar och knispar och de är inte monogama.

Morkulljakten var en fantastisk jaktform då hela familjen kunde följa med ut i sommarkvällen för att slåss med mygg, lyssna på fågelsång och morkullsträck.

Själv blev jag biten av denna jakt innan jag föddes. Mor var med far på morkulljakt 16 maj 1943, då en skjuten morkulla föll i mors knä. 42 dagar senare föddes jag.

 

Som ett kulskott

Sista året vi fick jaga morkulla på sommaren var 1998, då jag sköt 18 stycken. Sedan sa dåvarande jordbruksministern Margaretha Winberg att det skulle vara lugnt i skogen under yngeltiden, varför hon tog bort sommarjakten.

Det är inte lugnt i skogen under yngelperioden. Då är predatorerna som också har ungar som mest aktiva. Några hagelskott stör heller inte mer än alla kulskott mot vildsvin – och kanske råbockar – under sommarkvällarna.

Återinför jakt på morkullor i juni!

 

En viktig tradition

Ta inte bort jakten på ejder. Endast ett fåtal skärgårdsbor utnyttjar denna jaktform. Visst har ejdern minskat, men jakten är försumbar och en viktig tradition för en liten skara jägare.

Jag satt en dag nu i början av april vid Kalmarsund och såg tusentals ejdrar sträcka norrut. Gudingarna var i stor majoritet med cirka 70 procent.

Varför inte tillåta jakt på bara gudingar? Det är enkelt att på långt håll se skillnad på guding och åda. Hanfåglarna skulle tåla detta.

 

Medlem i 60 år

Kortare jakttid på kråkfåglar vore en katastrof för viltvård och för övriga fågelarter. Varför dessa udda datum för till exempel skata med jakt 11 augusti–10 januari som föreslås av Naturvårdsverket?

Jag har varit medlem i Svenska Jägareförbundet i 60 år och har fått förtjänsttecken i både silver och guld. Om dessa förslag angående rådjur och ekorre går igenom kommer jag att skämmas för mitt medlemskap.

 

Kurt Lundin

Örsjö

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.