Publicerad 20 augusti 2020 - 13:29

Länsstyrelsen i Jämtland kan fortfarande inte ge besked om hur stora avlysningarna av småviltjakten kan bli under höstens jakt. På tisdag är det rippremiär. Foto: Olle Olsson

Locket på om avlysningarna av småviltjakten i jämtlandsfjällen

Premium

Länsstyrelsen i Jämtlands län fortsätter att lägga locket på om och i så fall hur stora avlysningar myndigheten tänker göra i småviltjakten på renbetesfjällen i länet.
Myndigheten har heller inte svarat på Jägareförbundet Mittnorrlands skrivelse där förbundet ifrågasätter länsstyrelsens ständiga avlysningar av småviltjakt.

Ruvhten Sijte sameby har begärt att all småviltjakt ska vara avlyst hela säsongen på samebyns marker, samebyn anger renskötselskäl som grund för avlysningarna.
Det är nu fram dagar kvar till fågeljaktpremiären den 25 augusti. Men länsstyrelsen i Jämtlands län kan fortfarande inte ge besked om det blir någon småviltjakt på samebyns marker i höst.
– Vi handlägger frågan just nu och jag kan inte ge dig något svar i dagsläget, säger Henrik Hansson, viltchef vid länsstyrelsen i Jämtlands län.

 

• Men på jaktbokningssajten nature.it finns i detta nu sju områden öppna för småviltjakt inom Ruvhten Sijte sameby vid fågeljaktpremiären den 25 augusti.
– Det kände jag inte till, jag är aldrig in på nature.it Länsstyrelsen har inte fattat något beslut om småviltjakten i området ännu, hävdar Henrik Hansson, och frågar i nästa stund vilka områden som har öppnats för småviltjakt.

 

• När kommer då länsstyrelsen att fatta beslut om småviltjakt inom Ruvhten Sijte sameby?
– Det kan jag inte svara på för då föregår jag beslutet, säger Henrik Hansson.

Som enda län i landet avlyser Jämtlands länsstyrelse småviltjakten på grund av samebyarnas husbehovsjakt på älg. Och det är fortsatt oklart hur omfattande avlysningar av småviltjakten i länet som länsstyrelsen kommer besluta om.
– Även den frågan handlägger länsstyrelsen just nu och jag kan inte föregå beslutet, säger Henrik Hansson.

 

Foto: Länsstyrelsen Jämtlands län, Per-Olof Eriksson

 

Jägareförbundet möts med tystnad

Jägareförbundet Mittnorrland protesterar mot planerna på att stora områden bir avlysta för småviltjakt. Därför har ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland tillsammans med två jaktvårdskonsulenter tidigare under året författat en skrivelse till länsstyrelsen.
”Av handlingarna framgår att länsstyrelsen uppmanat samebyarna att inkomma med ansökningar om att avlysa småviltsjakten på grund av älgjakt eller av andra skäl. Detta tillvägagångssätt anser vi vara högst anmärkningsvärt. Dels när det gäller älgjakt då varken länsstyrelsen i Västerbotten eller i Norrbotten anser att detta varken är nödvändigt för älgjakten eller skäl för avlysning och dels på grund av att det borde vara berörd sameby som inkommer med en sådan ansökan om de har ett behov av avlysning, och inte att ansökan ska inkomma på uppmaning av länsstyrelsen.
I det aktuella e-mailet som länsstyrelsen skickat har man dessutom frågat vilka önskemål om avlysningar som finns, inte vad skälet eller behovet är. Detta anser vi också vara anmärkningsvärt”, står det i förbundets skrivelse.
Länsstyrelsen i Jämtlands län har fortfarande inte svarat Jägareförbundet.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram